A study on individual differences between polish and Turkish ESL learners
İkinci dili İngilizce olan Polonyalı ve Türk öğrenciler arasındaki bireysel farklılıklar
  1. Tez No: 302973
  2. Yazar: YEŞİM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik ve Kültür, Bireysel Farklılıklar, İkinci Dil öğretimi, Kişilik Farklılıkları, Culture and Personality, Individual differences, NEO Five, Personality Differences, Second Language Learning
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bireysel farklılıkların ikinci dil öğrenimi üzerindeki etkileri uzun bir süredir eğ?itimcilerin gündemindedir. Bunun sonucunda, iyi bir dil öğretimini sağ?lamak amacıyla, ikinci dil öğrenen kişilerin kişilik ve karakter özellikleri, ve öğretim teknikleri üzerine çok sayıda araş?tırma yapılmaktadır. Bunlara ilaveten, globalleşme sebebiyle İngilizcenin günden güne uluslararası ortak dil olarak kabul görmesi, bireysel ve kültürel farklılıklar arasındaki ilişki alanındaki çalışmaların önemini daha da arttırmaktadır. Bununla birlikte, etkili yabancı dil öğretimi amacıyla, son zamanlarda, insanlar ve kişilik özellikleri arasındaki farklılıklar daha da dikkate alınmaktadır. Bu çalışmanın genel amacı, İngilizce öğrenen kişiler arasındaki kişilik farklılıklarını ve bu farklılıkların ırk ve kültürel farklılıklarla ilişkisi olup olmadığını araştırmaktır. Betimsel bir çalışma, Polonyalı ve Türk öğrencilerin, yabancı dil öğrenim suresince, farklı kültürel ve kişilik özelliklerine sahip olup olmadıklarını belirlemek için gerçekleştirilmiştir.Çalışmaya 20-24 yaşlarında, Polonya, Wloclawek Higher Vocational State School'da okuyan 153, Türkiye, Kars Kafkas Üniversitesi'nde okuyan 158, toplam 311 üniversite öğrencisi katıldı. Çalışmanın amacı doğrultusunda, veriler The Big Five Personality Test'in, iki açık uçlu soru ile uygulanması ile toplandı. Elde edilen anket sonuçları SPSS 11.0 paket programı kullanılarak analiz edildi ve betimsel analiz tekniği kullanılarak frekans ve yüzde değerleri hesaplandı. Bu çalışmanın sonuçları, bu iki farklı ülkedeki öğrenciler arasında ikinci dil olarak İngilizce öğrenim süresince, çok büyük kişilik farklılıkları olmadığını açığa çıkarmıştır. Genel sonuçlar, Polonyalı ve Türk öğrencilerin cevaplarının kendi aralarında da tutarlı olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, Polonyalı öğrencilerin büyük bir çoğunluğu aynı durumlara, benzer cevaplar vermişler, öte yandan Türk öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun cevapları da birbirleriyle uyuşmaktadır. Bu nedenle, kişilik ve ırk arasında bir ilişki olduğu sonucunu çıkarmak mümkündür. Buna ilaveten, Polonyalı ve Türk öğrencilerin hemen hemen aynı kişilik özelliklerine sahip olduklarını da söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The effects of individual differences in second language learning have been on the agenda of linguistics and second language education. Therefore, a lot of investigations have been carried out about the features and personalities of the second language learners and techniques for how best to them. In addition to this, as English has been receiving more acceptance as a lingua franca due to globalization, studies on relationship between individual and cultural differences have become more of an issue. Beside that with the aim of effective language learning, in the past decades, variation between people and personality characteristics are increasingly being taken into account. In the current study, our main concern is to investigate the personality differences of ESL learners from different nationalities and culture, and whether these differences have any relationship with their nationality or culture. A descriptive research study was conducted with Polish and Turkish ESL learners to discover if ESL learners in these countries present a wide diversity of cultural backgrounds or personality differences in second language learning process.153 university students aged 20 ? 24 from Higher Vocational State School in Wloclawek, Poland and 158 university students aged 20 - 24 from Kafkas University, Turkey participated in the study. For the purposes of this study, data were collected via administration of The Big Five Personality Test with 2 open-ended questions. Questionnaires were analyzed by using SPSS 11.0 (Statistical Package for Social Sciences). Descriptive analysis was performed and frequencies and percentages were calculated. The results of this study revealed that students in these countries do not present a wide diversity of cultural backgrounds or personality differences in second language process. The overall results indicate that there is coherence between the answers of the Polish students and Turkish students. That means large majority of the students in Poland chose the same statement. On the other hand, large majority of the students in Turkey also chose the same statement. For that reason we can conclude that there is a relationship between personality and nationality. Additionally, we can also say that students from two different countries, Poland and Turkey, have almost the same characteristics.