Miyaljide D vitamini ve statin ilişkisi: Statin kullanan hastalarda D vitamini eksikliği miyalji gelişimi için bir risk faktörü müdür?
Relationship of vitamin D and statin in myalgia: Is vitamin D deficiency a risk factor for the development of statin induced myalgia, in patients treated with statin?
  1. Tez No: 303150
  2. Yazar: ÖZLEM TAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM GÖKÇE KUTSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, statine bağlı miyalji, izokinetik ölçüm, Vitamin D, statine-induced myalgia, isokinetic measurement
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Taşoğlu Ö, Miyaljide statin ve D vitamini ilişkisi: Statin kullanan hastalarda D vitamini eksikliği miyalji gelişimi için bir risk faktörü müdür?, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlık tezi, Ankara 2012. Günümüzde D vitamini eksikliği özellikle endüstrileşen toplumlarda bir pandemi halini almıştır. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin statin miyopatisi gelişiminde de rolü olabileceği tartışılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; statin kullanan erkek hastalar içinde miyaljisi olanlarla olmayanlar arasında D vitamini düzeyleri ve objektif kas kuvveti ölçümleri açısından anlamlı fark olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışmaya statin kullanan ve klinik olarak statine bağlı miyalji tanısı olan 17 erkek hasta ile yaş, fiziksel aktivite düzeyi ve güneşe çıkma alışkanlıkları bakımından eşleştirilmiş, statin kullanan ve miyaljisi olmayan 23 erkek hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların ayrıntılı kas iskelet sistemi ve nörolojik muayeneleri yapılarak 25 OH vitamin D seviyeleri kaydedildi. Hastaların vücut yağ oranları bioimpedans analizi ile incelendi. Miyaljisi olan hastalara Vizüel Anolog Skala (VAS) ve McGill-Melzack Ağrı Soru Formu uygulandı. Tüm hastaların el kavrama kuvvet ölçümleri Jamar tipi hidrolik el dinamometresi kullanılarak ve biseps ve kuadriseps kaslarına yönelik izometrik ve izokinetik ölçümleri ise Biodex System 3 cihazı ile gerçekleştirildi. Statin kullanan ve buna bağlı gelişmiş miyaljisi olan hastalarla, statin kullanan ve miyaljisi olmayan hastalar incelendiğinde her iki grupta ortalama D vitamini seviyelerinin yeterlilik sınırının üzerinde olduğu ve aralarında anlamlı fark bulunmadığı saptandı. Her iki grupta yapılan el dinamometresi ölçümleri ile izometrik ve izokinetik kas kuvvet analizleri incelendiğinde biseps izokinetik 120º TT/VA haricindeki parametrelerde her iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark tespit edilmedi. Bu araştırmadan elde edilen veriler ışığında; statin kullanımına bağlı miyalji gelişiminde D vitamini eksikliğinin bir risk faktörü olmayabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Taşoğlu Ö, Relationship of vitamin D and statin in myalgia: Is vitamin D deficiency a risk factor for the development of statin induced myalgia, in patients treated with statin?, Hacettepe University Medical School, Thesis in Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ankara 2012. Currently, vitamin D deficiency has become pandemic particularly in the industrializing societies. In the recent years, the possibility of vitamin D deficiency playing a role also in the statin myopathy development has started to be discussed. The purpose of this study is to determine whether or not there is significant difference as regards vitamin D levels and objective muscle strength measures in males with or without myalgia among those treated with statins. The study includes statin treated 17 male patients who are clinically diagnosed with statin induced myalgia and 23 male patients treated with statin but without myalgia; the latter being matched with the former as regards age, physical activity level and habits of going out to sunlight. Detailed musculoskeletal system and neurological examinations were performed on all patients and 25-OH vitamin D levels were recorded. Body fat rates of the patients were studied with bio-impedance analysis. Visual Analog Scale (VAS) and McGill-Melzack Pain Questionnaire were applied to the patients with myalgia. Gripping strength measurements on all patients were performed using Jamar type hydraulic hand dynamometer, and isometric and isokinetic measurements on the biceps and quadriceps muscles were performed using Biodex System 3 device. When patients with statin-induced myalgia and statin-treated patients without myalgia were examined, it was found that mean vitamin D levels were above the sufficiency level in both groups, and there is no significant difference between them. When the measurements with the hand dynamometer and the isometric and isokinetic muscular strength analyses for both groups were compared, the results showed that there is no statistically significant difference between the two groups in any parameter except for the biceps isokinetic 120º TT/VA. Under the light of data obtained in this study, it was concluded that vitamin D deficiency might not be a risk factor for the development of statin induced myalgia.