MIS-C tanılı çocukların demografik ve klinik özelliklerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of demographic and clinical characteristics of children diagnosed with MIS-C
- Tez No: 848403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKAN KADİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19, MIS-C, retrospektif, hemşire, COVID-19, MIS-C, retrospective, nurse
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Multisistem İnflamatuar Sendrom (MIS-C) tanılı çocukların demografik ve klinik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı, retrospektif tipteki bu çalışma, bir Eğitim ve Araştırma hastanesinin Covid kliniklerinde gerçekleştirildi. Evreni, çalışmanın yürütüldüğü hastanede 2020-2022 tarihleri arasında MIS-C tanısı ile tedavi ve bakım alan 0-18 yaş grubu çocukların tümü oluşturdu. Evrenin tamamı örnekleme dahil edildi (N=150). Veriler,“Hasta Veri Kayıt Formu”kullanılarak araştırmacı tarafından toplandı. Hastalara özel kurum dosyaları ve“Hastane Bilgi Yönetim Sistemi”programı aracılığıyla 01 Ağustos 2022-30 Aralık 2022 tarihleri arasında veriler elde edildi. Araştırmada, etik kurallara bağlı kalındı. Bulgular: Çocukların %60.7'si erkek ve yaş ortalaması 8.96±4.34 yıldır. Çocukların %56.3'ünün 6-10 gün arasında hastanede yattığı, %28.1'inin 5 gün ve üzerinde yoğun bakım ünitesinde kaldığı belirlenmiştir. Bazı labaratuvar tetkiklerinden hematokrit (%71.9), albümin (%65.9), D vitamini (%86.7) değerinin düşük; CRP (%99.3), pro-BNP (%95.6), d-dimer (%97.8) ve sedimantasyon (%98.5) değerlerinin yüksek seviyede olduğu saptanmıştır. En çok hematolojik (%78.5) ve gastrointestinal (%70.4) sistem tutulumlarının olduğu; hipertermi (%89.6), miyalji (%74.8) ve karın ağrısı (%68.1) semptomlarının görüldüğü tespit edilmiştir. En çok mevcut enfeksiyon/enfeksiyon riski (%100), elektrolit dengesizliği riski (%99.3), düşme riski (%98.5), akut ağrı (%96.3) ve vücut sıcaklığında dengesizlik riski (%90.4) hemşirelik tanıları belirlenmiştir. Sonuç: Cinsiyeti erkek olan ve okul çağındaki çocuklar COVID-19 sonrası MIS-C açısından riskli gruptadır. MIS-C en çok hematolojik ve gastrointestinal sistem tutulumu yapmıştır. Elektrolit dengesizliği riski, hemşirelik tanılarında ön plana çıkmıştır. MIS-C konusunda klinik araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To retrospectively evaluate the demographic and clinical characteristics of children with Multisystem Inflammatory Syndrome (MIS-C). Materials and Methods: This descriptive, retrospective study was conducted in Covid clinics of a Training and Research hospital. The population consisted of all children aged 0-18 years who received treatment and care with a diagnosis of MIS-C between 2020-2022 in the hospital where the study was conducted. The entire population was included in the sample (N=150). Data were collected by the researcher using the“Patient Data Record Form”. Data were obtained through patient-specific institutional files and the“Hospital Information Management System”program between August 01, 2022 and December 30, 2022. Ethical rules were followed in the study. Results: 60.7% of the children were male and the mean age was 8.96±4.34 years. It was determined that 56.3% of the children were hospitalized in the intensive care unit for 6-10 days and 28.1% for 5 days or more. Among some laboratory tests, hematocrit (71.9%), albumin (65.9%) and vitamin D (86.7%) values were low, while CRP (99.3%), pro-BNP (95.6%), d-dimer (97.8%) and sedimentation (98.5%) values were high. Hematologic (78.5%) and gastrointestinal (70.4%) system involvement; hyperthermia (89.6%), myalgia (74.8%) and abdominal pain (68.1%) were the most common symptoms. The most common nursing diagnoses were risk of current infection/infection (100%), risk of electrolyte imbalance (99.3%), risk of falls (98.5%), acute pain (96.3%) and risk of body temperature imbalance (90.4%). Conclusion: After COVID-19, school-age and male gender children are in the at-risk group for MIS-C. MIS-C mostly involved the hematologic and gastrointestinal systems. The risk of electrolyte imbalance has come to the forefront in nursing diagnoses. Clinical research on MIS-C should be conducted.