Köpeklerde kalp hastalıklarının radyografik ve ekokardiyografik değerlendirilmesi
Radiographic and echocardiographic diagnosis of cardiac disease in dogs
- Tez No: 303183
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekokardiyografi, Kalp hastalıkları, Köpek, Radyografi, Cardiac disease, Dog, Echocardiography, Radiography
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, kuru öksürük, patolojik uyku hali, çabuk yorulma ve depresyon şikayeti; olası kalp hastalığı şüphesiyle Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı? na sevk edilmiş değişik yaş, ırk ve cinsiyet köpeklerde, radyolojik, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik tekniklerin yararını değerlendirmektir.Çalışma materyalini; Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Radyodiagnostik Ünitesi? ne olası kalp hastalığı şüphesiyle sevk edilmiş değişik yaş, ırk, cinsiyette ve ağırlıkta 25 köpek oluşturdu. Radyografik muayene sonucunda; 20 köpekte akciğerde opasite artışı görüldü. Yapılan çalışmada VHS hesaplanması sonucunda, 9 olguda VHS değerinin normal değerinin üstünde olduğu saptandı. Ekokardiyografik muayene sonucunda, 17 hastada kalp hastalığı semptomlarına rastlandı. 25 köpeğin elektrokardiyografik muayenesi sonucunda 14 olguda kalp hastalığı semptomlarına rastlandı. VHS değeri, normal VHS değerinin üstünde olan 9 köpekten 8?inde ekokardiyografik muayene sonucunda ve 5 köpekte elektrokardiyografik muayene sonucunda kalp hastalığı saptandı.Elde edilen sonuca göre Mitral kapakçık yetmezliğinin, köpeklerde en sık rastlanan kalp hastalığı olduğu saptanmıştır. Kalp hastalıklarının tanısında radyografi ve elektrokardiyografiye göre ekokardiyografi yönteminin en güvenilir ve hassas yöntem olduğu saptanmıştır. Radyolografik muayene, köpeklerde öksürüğün nedenini ayırt etmek için iyi bir yöntemdir. Kalp hastalıklarının tanısında radyografi bize gerekli olan ön bilgiyi sağlamak için yardımcı olur. Teşhis koyabilmek için elektrokardiyografi ve ekokardiyografi ya da hekimin tecrübe, bilgi ve becerisine göre bu ikisinden sadece biri tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the usefulness of the radiologic, electrocardiographic and echocardiogrphic techniques in dogs with cough, reluctance to exercise, fatigue and depression that have suspicion of possible heart failure in Ankara university, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery.We studied 25 dogs with diffrent age, sex, breed and body weight. Of these 25 dogs, 20 (80%) had development of pulmonary opacities in radiologic examination, 9 dogs (36%) had a higher vertebral heart score (VHS) compared with normal value and 9 of them had development of pulmonary opacities. In 17 (68%) of 25 dogs determined heart disease signs with echocardiography. in 14 (56%) of 25 dogs heart failure signs detected with electrocardiography. All 9 dogs that had high VHS, in 8 of them heart disease signs detected with echocardiography and in 5 of them heart disease signs detected with electrocardiography.The results indicate that the mitral valve insufficiency is most common heart disease in dogs. Radiologic examination may be an additional tool for differentiating the origin of cough in dogs. In the diagnosis of heart disease Echocardiography was found to be the most reliable and sensitive method according to radiographic and electrocardiographic method. For heart disease diagnosis one can prefer electrocardiography and echocardiography or just one of them. This is dependend on the achieved skills, ingeniousness and experience of the practician.