Ebelerin görev yeki ve sorumluluklarını algılamaları ile iş doyumu arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determination of relation between duty satisfaction of midwives and their responsibility and authorization on duty
  1. Tez No: 303194
  2. Yazar: EMİNE KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLÜMSER DOLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, görev yetki ve sorumluluk, iş doyumu, Midwife, authorization on duty and responsibility, duty satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırma, kliniklerde çalışan ebelerin görev yetki ve sorumluluklarını algılama durumları ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın örneklemini, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı beş eğitim araştırma hastanesinden seçilen toplam 300 ebe oluşturdu. Araştırma verileri, literatür doğrultusunda hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu, Ebelerin Görev Yetki ve Sorumluluğunu Algılama Ölçeği ve Minnesota İş Doyum Ölçeği ile Ocak-Mart 2010'da toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzdelik dağılımlar, Cronbach alpha, ortalamalar, t testi, pearson korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi, Tukey ileri analiz testi kullanıldı.Araştırma sonucunda; Ebelerin Görev Yetki ve Sorumluluğunu Algılama Ölçeği puan ortalaması: 140.40±14.73 olduğu, bilme ve uygulama düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptandı. Minnesota İş Doyum Ölçeği puan ortalamasının ise 3.01±.61 olduğu, iş doyumunun orta düzeyde olduğu belirlendi.Araştırma sonuçlarına göre; ebelerin görev yetki ve sorumluluklarını algılamaları ile iş doyumları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki olduğu, ebelerin görev yetki ve sorumluluklarını bilme düzeyi ile eğitim durumunun yüksek olması, çalışma süresinin az olması, çalıştıkları birimde ebe olarak görev alması arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Ebelerin iş doyumu, çalıştığı birimde yaptığı görev, çalıştıkları kurumdan memnun olma, ebelik mesleğini kendilerine uygun bulma, kendilerine zaman ayırma ve görevini yapmak isteme durumundan olumlu etkilendiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Determination of relation between duty satisfaction of midwives and their responsibility and authorization on duty. This thesis submitted to Institute of Medical Sciences for the degree of master of medical science in İstanbul University.This study is conducted to determine the relation between duty satisfaction of midwives and their responsibility and authorization on duty. It is implemented as a cross sectional observational and descriptive study.The sample of the study consists of 300 midwives who are chosen from five different training and research hospital from Istanbul Health Directory. The survey data are summed up by using introductory information form, perception scale of midwives ` duty satisfaction and their responsibilities, The Minnesota Satisfaction Questionnaire between the January of 2010 and the March of 2010. The percentage distribution test, the cronbach alpha test, averages, t test, pearson correlation analysis, one-way analysis of variance, and Tukey?s test were used for evaluating the data.It has been observed that the average point of perception scale of duty satisfaction and responsibilities of midwives is 140.40±14.73, and their cognition and application levels were determined as being at mid-level. The average point of Minnesota Satisfaction Questionnaire was 3.01±0.61 and their duty satisfaction was determined as being at mid-level.According to the results of the study the inverse weak relationship was determined between the perception of duty satisfaction and responsibilities of midwives and duty satisfaction of midwives. It has been determined that there is a significant relationship between the cognition level of midwives on authorization on duty and responsibilities and their higher education level, short working time, working as a midwife at the department they belong to. It has been determined duty satisfaction of midwives is affected positively by the duty that she operates at the department where she works at, being satisfied with the department they work for, finding the profession of midwifery appropriate for themselves, allowing free time themselves, being eager to perform their duties.