Ventrogluteal alana intramüsküler enjeksiyon uygulamasına yönelik hemşirelere ve ebelere verilen eğitimde nöro linguistik programlama tekniğinin etkisi
Effect of neuro linguistic programming techinique on nurses and accousheuses on intramuscular injection application to ventrogluteal area
- Tez No: 453796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVAN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Nöro Linguistik Program, Ventrogluteal bölge, Eğitim, Neuro Linguistic Program, Ventrogluteal Area, Training
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Amaç: Ventrogluteal alana intramüsküler enjeksiyon uygulamasına yönelik hemşirelere ve ebelere verilen eğitimde Nöro Linguistik Programlama (NLP) tekniklerinin etkisini belirlemek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Uşak Devlet Hastanesi'nde görev yapan hemşireler ve ebelerle 18 Mayıs - 21 Eylül 2015 tarihleri arasında yürütüldü. Örneklem seçimine gidilmeyip araştırmaya katılmayı kabul eden ve NLP' ye ilişkin eğitim almayan tüm ebe ve hemşireler araştırmaya alındı. Verilerin toplanmasında ilgili literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen,“Hemşire ve Ebe Tanıtım Formu”, ''Hemşirelerin ve Ebelerin İntramüsküler Enjeksiyon Uygulamasına İlişkin Görüşleri Formu'', "Ventrogluteal Bölgeye İlişkin Bilgi Formu'' ve ''İntramüsküler Enjeksiyonda Ventrogluteal Bölge Kullanımı İşlem Basamakları Gözlem Formu'' kullanıldı. Araştırmadan elde edilen veriler (SPSS) 22.0 programında sayı, yüzde, ortalama, paired t testi, student t testi, ki kare testi, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Mc-Nemar Testi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin ve ebelerin yaş ortalaması deney grubunda 35,84±6,13, kontrol grubunda 39,29±7,91 olduğu, deney grubunda %93,3' ünün kadın, %6,7' sinin erkek, kontrol grubunda %100' ünün kadın olduğu, IM enjeksiyonlarda en sık kullandıkları bölgenin deney grubunda (%95,6) ve kontrol grubunda (%88,9) dorsogluteal bölge olduğu saptandı. ventrogluteal bölgeye ilişkin bilgi puan ortalamaları deney grubunda eğitim öncesi 14,29±8,34, eğitim sonrası 23,53±3,14 olduğu, kontrol grubunda eğitim öncesi 10,38±8,87, eğitim sonrası 18,76±6,80 olduğu saptandı. Sonuç: Araştırma bulguları doğrultusunda, verilen eğitimde NLP tekniği' nin etkili olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study was planned to determine effects of neuro linguistic programming techinique on nurses and midwives on intramuscular injection application to ventrogluteal area. Material and Methodology: Study was achived with nurses and accoucheuses who is employed at Uşak Government Hospital between May 18 – September 21 2015. In the research, sampling choice wasn't done, nurses who didn't get NLP training before and agreed to participate included in the study. Data were collected using the form which was prepared by the researchers,“Nurses and Midwives Description Form”, ''Perceptions of Nurses and Midwives about Intramuscular Injection Application'', "Ventrogluteal Area Knowledge Form'' and ''Intramuscular Injection Application to Ventrogluteal Area Usage Process Steps Inspection Form''. The datas were analyzed with numbers, percentages, means, paired t test, student's t test, chi- square test, Kruskal-Wallis, Mann- Whitney U and MC-Neamer tests using the SPSS 22.0 software package. Findings: Average age of midwives on test group is 35,84±6,13, on control group 39,29±7,91, on test group %93,3 of participants were female, %6,7 were male, on control group %100 percentage of participants were female. Most used area on IM injections is dorsogluteal area on test group (%95,6) and control group (%88,9). Knowledge point averages of nurses and midwives is 14,29±8,34 on test group before training, and after training 23,53±3,14, on control group before training 10,38±8,87, and after training 18,76±6,80. Results: The research findings, said to be NLP technique was not effective.