Kronik periodontitisli bireylerde sigara kullanımının antienflamatuar konak yanıtı ve kemokinler üzerine etkisi
The effect of smoking cigarette on antiinflamatuar immune response and chemokines in patients with chronic periodontitis
- Tez No: 303250
- Danışmanlar: PROF. DR. KORKUD DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: kronik periodontitis, sigara, immün yanıt, antienflamatuar sitokin, multiplex immunoassay, chronic periodontitis, cigarette, immune response, antiinlamatuar cytokine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çalışmamızda toplumda yaygın olarak görülen dişeti hastalıklarından biri olan kronik periodontitisin oluşumunda konağa özgü bağışık yanıtın sigara içme durumundan ne düzeyde etkilendiğinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Sigaranın zararlı etkilerinin mekanizmasını aydınlatmak için peroenflamatuar konak yanıt, lokal ve sistemik açıdan değerlendirilmiştir.Çalışmaya, klinik ve radyografik olarak kronik periodontitis tanısı konmuş 30 birey (20 sigara içen, 10 içmeyen) ve sağlıklı kontrol grubunu oluşturacak 20 birey (10 sigara içen, 10 içmeyen) dahil edilmiştir. Bireyler plak indeksi, gingival indeks, sondalanabilir cep derinliği, sondalamada kanama ve klinik ataşman düzeyi gibi klinik indeksler ile değerlendirilmiştir. Antienflamatuar konak yanıtta görev aldıkları düşünülen; IL-4, IL-10, IL-13 gibi sitokinlerin ve MCP-1, MIP-1?, MIP-1ß ve RANTES gibi kemokinlerin düzeylerinin lokal ve sistemik olarak belirlenmesi amacıyla katılımcılardan dişeti oluğu sıvısı ve kan örnekleri elde edilmiştir. DOS ve kan örnekleri multiplex sitokin kitleriyle Luminex? cihazında değerlendirilmiştir.İstatistiksel analiz için; Mann-Whitney U testi, Student-t testi, Ki-Kare testi ve Fisher's Exact Ki-Kare ve Spearman's rho korelasyon analizi kullanılmıştır.Çalışmamızda kronik periodontitisli bireylerin tüm ağız klinik indeks (Pİ, Gİ, SCD, SK ve KAD) ortalamaları sağlıklı bireylerden istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksek bulunmuştur. Kronik periodontitisli grubun DOS IL-10 ve MIP-1? total miktar ve konsantrasyon düzeyleri ile serum MIP-1ß düzeyleri, sağlıklı gruptan istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksek bulunmuşken; IL-13 total miktar ve konsantrasyon düzeyleri ise kronik periodontitisli grupta sağlıklı gruptan istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı düşük bulunmuştur. DOS RANTES total miktarı periodontitisli hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir. İki grup arasında, MCP-1, MIP-1ß total miktar ve konsantrasyon düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. IL-10, IL-13, MIP-1?, MIP-1ß and RANTES'in serum seviyeleri sigara içenler ve içmeyenler arasında anlamlı farklılık yaratmamıştır. Serum MCP-1 seviyesi sigara içenlerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to observe the effect of smoking on the host specific immune response in the chronic periodontitis which is a frequent gingival disease. Also it has tried to make clear the mechanism of smoking adverse affects in the patients with chronic periodontitis by searching local and systemic antiinflamatory host response.In this study, 30 patients (20 smoker and 10 nonsmoker) who have diagnosed as chronic periodontitis with radiological and clinical evaluation and 20 healthy subject (10 smoker and 10 nonsmoker) as control group have included to evaluation. Subjects were evaluated with the clinical indexes as plaque index, gingival index, probing pocket depth, bleeding on probing and clinical attachment level. Gingival crevicular fluid and blood samples have analysed to determine the cytokines as IL-4, IL-10, IL-13 which are thought to play role in antiinlamatuar host response and chemokines as MCP-1, MIP-1?, MIP-1ß, RANTES. The gingival crevicular fluid and blood samples have evaluated in LuminexTM machine with multiplex cytokine kits.Mann-Whitney U test, Student-t test, Ki-Kare and Fisher?s Exact Ki-Kare test and Spearman?s rho correlation analysis were performed for the statistical analysis.In our study; all full mounth clinical indexes mean scores were found statistically significant higher in chronic periodontitis patients than healthy subjects. While total amount and concentration levels of IL-10 and MIP-1? in GCF and levels of MIP-1ß in serum are statistically significant higher in chronic periodontitis patient than healthy subjects; and the total amount and concentration levels of IL-13 in GCF are statistically signifcant lower in chronic periodontitis patients than healthy subjects. Also total amount levels of RANTES were statistically significant higher in chronic periodontitis patients. There was no statistically difference about the total amounts and concentration levels of MCP-1 and MIP-1ß between two groups. Mean serum levels of IL-10, IL-13, MIP-1?, MIP-1ß and RANTES could not discriminate between smokers and nonsmokers. Smokers showed statistically significantly higher mean levels of MCP-1 in serum.