Doğum şeklinin annelerin postpartum ilk 24 saatteki doğum sonu konforuna etkisi
The effect of the way of giving birth to the first 24 hours postpartum comfort of mothers after delivery
  1. Tez No: 303256
  2. Yazar: HÜLYA TOPÇU ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY RATHFİSCH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum sonu dönem, Doğum Şekli, Hasta Memnuniyeti, Konfor, Doğum Sonu Konfor Ölçeği, After delivery term, the way of giving birth, satisfaction of patients, comfort, postnatal comfort scale (PNCS).Hulya Topcu Ozer
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı; genel anestezi ile gerçekleştirilen sezaryen doğumlar ile normal spontan doğumların, annelerin pospartum ilk 24 saatteki doğum sonu konforuna etkilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak planlanıp uygulanmıştır.Çalışmanın örneklemine 15/04/2010- 15/08/2010 tarihlerinde kurumda doğum yapan 150 sağlıklı lohusa alınmıştır. Verilerin toplanmasında hemşire gözlem kayıtları, Karakaplan tarafından oluşturulan ve litaratür bilgilerine göre sentez edilen 45 soruluk soru formu ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) kullanılmıştır.NSD ile doğum yapmayı planlayanların tamamı gebelik dönemlerinde de bu düşüncedeyken, C/S ile doğum yapanların ise sadece %30 u gebeliklerinde C/S ile doğumunu düşünmüş ve iki grup arasında gebelik dönemlerinde doğum şekillerine yönelik düşünceleri istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bulunmuştur.NSD ile doğum yapan annelerin C/S ile doğum yapan annelere göre fiziksel konforu daha iyiydi ve iki grup arasındaki bu fark istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bulundu.C/S ile doğum yapanların sosyokültürel konforları NSD ile doğum yapan annelere göre daha iyiydi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunduNSD yapanlarda ameliyat yerinde ağrı sorunu yaşamayanların fiziksel konforları sorun yaşayanlardan daha iyiydi ve bu fark istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı bulundu. Aynı şekilde psikospritüel konforları da iyiydi ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Sonuç olarak DS konforun, doğum sonu yaşanan sorunlardan, fiziksel ve çevresel etmenlerden, beklentilerin karşılanma durumundan etkilendiği ve DSKÖ'nin klinik alanda DS konforu ölçmede güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceği belirlendi
Özet (Çeviri)
The Aim Of This Work: It was planned and apllied as a definer and prospectus because of identifying the effects of cesarean and normal spontaneous deliveries which was apllied by general anesthesia and it was also identified of the effects of the first 24 hours postpartum comfort of mothers after delivery.It was taken 150 healthy women recovering from childbirth as for the sample for this work on 15/04/2010- 15/08/2010.It was used nurse observation registrations, 45 responsibilty public survey from which was created and made synthesis according to the knowledge of literature by Karakaplan and comfort criterion after birth for getting together the datums.All of the mothers who planned giving birth by NSD (normal spontaneous delivery) thought as well of this in the term of pregnancy, but only 30% of mothers who planned giving birth by C/S (cesarean seksiyo) thought like this in their pregnancy term .It was found highly meaningful as statistically these thoughts of mothers? between these two groups about the way of giving birth.Physical comfort of mothers who delivered their babies by NSD was better than the mothers who delivered their babies by C/S and this difference was found meaningful as statistically.Social Cultural Comfort of mothers who delivered their babies by C/S was better than the mothers who delivered their babies by NSD and this difference was found meaningful as statistically.Physical comfort of mothers who delivered their babies by NSD hadn?t pain problem on their surgical operation zone was better than the mothers who had and this difference was found highly meaningful as statistically. As the same way physicalritual of mothers who delivered their babies by NSD was better and it was also found meaningful as statistically.Physical comforts of mothers who delivered their babies NSD and by C/S and among these mothers who hadn?t problem about personal hygiene was better and this difference was found meaningful as statistically.As a result, the comfort of after delivery had been effected by the problems of after delivery, factors of physical and environmental, the situation of answering expectations and it was determined that comfort criterion after delivery can be used as a reliable criterion for measuring the comfort of after delivery in the are of clinic.