Günümüz modern antikoagülan ve antitrombotik tedavi döneminde ST elevasyonlu miyokard infarktüsü için primer anjiyoplasti yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem mortalitenin prediktörleri
.
- Tez No: 303324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SEVİMLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, Mortalite, Belirteç, Myocardial infarction, Mortality, predictor
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Çalışmamızda ST elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) ile kliniğimize başvuran ve primer anjiyoplasti yapılan hastalarda hastane içi ve hastane sonrası 6 aylık takipteki mortalite belirteçlerini değerlendirmeyi amaçladık.Yöntemler: Çalışmaya kliniğimize 2004-2007 yılları arasında STEMI tanısıyla başvuran ve primer anjiyoplasti uygulanan 400 hasta alındı. Hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi. Primer anjiyoplastiyi takiben hastane içi ve 6. ay içerisindeki, ölüm ve gelişen komplikasyonlar ile hastaların demografik, klinik ve laboratuar özellikleri arasındaki ilişki değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubunda ileri yaş (?65), Diyabetes mellitus, Hipertansiyon ve kadın cinsiyetin ,hastane içi ve 6 aylık takipte mortalitede anlamlı derecede artışa sebep olduğu tespit edildi. Bununla birlikte sigara kullanımı hastane içi mortaliteyi anlamlı derecede artırmazken, 6 aylık mortalitede anlamlı derecede artışa sebep oldu. Aile hikayesi ve dislipidemisi olan hastalarda mortalitede anlamlı artış izlenmedi. Hastaların sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonları (LV EF) ile yapılan değerlendirmede; LV EF %40'ın altında olan hastalarda hastane içi ve 6 aylık mortalitede anlamlı derecede artış tespit edildi. Hastalarda çok damar hastalığı olması ve başvuru saatinin mortaliteyi artırmadığı tespit edildi. Aynı zamanda anterior miyokard infarktüsü geçiren hastalar diğer infarktüs lokalizasyonları ile karşılaştırıldığında hastane içi mortalitede anlamlı artışa sebep olmazken, 6 aylık mortalitede anlamlı derecede artışa sebep olduğunu tespit ettik.Yine hastaların başvuru esnasındaki laboratuar ve klinik özellikleri değerlendirildiğinde; kreatinin ve troponin seviyesindeki yükseklik, yüksek kalp hızı, şok ve hipotansiyon varlığı hastalarda hastane içi ve 6 aylık mortaliteyi anlamlı derecede artırdı. Hastalarda akciğer ödemi gelişmesi her iki dönemde mortaliteyi artırmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Hastalarda komplikasyon gelişimi ile mortalite arasındaki ilişkisi değerlendirildiğinde; Ventriküler septal rüptür, ventrikül serbest duvar rüptürü, atriyal fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon ve sağ dal bloğu gelişen hastalarda hastane içi ve 6 aylık mortalitede istatistiksel olarak anlamlı derecede artış izlendi. Diğer mekanik ve mekanik olmayan komplikasyonlar ile hastane içi ve 6 aylık mortalite arasında anlamlı ilişki izlenmedi.Sonuç: Çalışmamızda akut STEMI ile başvuran hastaların risk faktörleri, klinik ve laboratuar özellikleri ve hastalarda gelişen komplikasyonların hastaların mortaliteleri ile direkt ilişkili olduğunu tespit ettik. Bu mortalite prediktörlerinin belirlenmesi hastaların risk tayininde, tedavisinin yönlendirilmesinde ve takibinde önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: In our study, we aimed that predicors of in-hospital an 6-month follow up mortality in patients who were presented ST elevated myocardial infarction (STEMI ) and performed primary anjiyoplasty.Methods: 400 patients were included to our study who admitted with STEMI and performed primary anjiyoplasty between 2004-2007 years. Patient files were retrospectively reviewed. We assessed that relation of mortality and compliations with patients? demographic, clinical and laboratory characteristics in hospital and 6 month follow up after primary angioplasty.Findings: it was determined older age (? 65), diabetes mellitus, hypertension and female gender were significantly increased in-hospital and 6-month follow-up mortality in the study group. However smoking didn?t increase in hospital mortality but it significantly increased mortality follow up 6-month. There was not a significant increase in mortality in patients with family history and hyperlipidemia. This study showed that the patiens who have less than 40 % EF had significantly higher mortality. Presence of multivessel disease an the presenting time didn?t increased mortality. At the same time we observed that the anterior MI did not increase in hospital mortality compared with other localizations. But it significantly increased the 6 month follow-up mortality.When considered laboratory and clinical characteristics of patients, it was seen that increase in the level of creatinin and troponin, high heart rate, shock and hypotension significantly increased the mortality in both periods. Developing lung edema increased mortality in both periods but was not significant statistically.When considered the relationship between complication development and mortality rate, patients with ventricular septal rupture, ventricular free wall rupture, atrial fibrillation, ventricular fibrillation and right bundle branch block showed statistically significant increase in mortality in both periods. No significant association between other complications mechanical or not mechanical and mortality rates during and after hospital was observed.Result: We found that risk factors, clinical and laboratory characteristics and complications of patients referred with acute STEMI are associated directly with mortality. Determination of such mortality predictors is important for risk assessment, management and monitoring of treatment.