Hidrosefali tedavisinde üçüncü ventrikülostomi
Thırd ventricülostomy ın current hydrocephalus
  1. Tez No: 303325
  2. Yazar: SENCER DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKŞİN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Endoskopi, hidrosefali, üçüncü ventrikülostomi, ventriküloperitoneal şant, Endoscopy, hydrocephalus, third ventriculostomy, ventriculoperitoneal shunt
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Endoskopik üçüncü ventrikülostomi hidrosefaliye fizyolojik çözüm sunan bir tedavi şeklidir. Bu tekniğin hidrosefali tedavisinde sık olarak kullanılan ventriküloperitoneal şant cerrahisine kıyasla en önemli üstünlüğü, daha düşük oranda enfeksiyon ve şant sistemlerine bağlı çok sayıda mekanik ve dinamik komplikasyonlardan uzak kalmayı sağlamasıdır. Hastayı bir ömür boyu şanta bağlı kalmaktan kurtarması da diğer önemli bir avantajıdır.Bu çalışmada kliniğimizde 2006-2011 yılları arasında endoskopik üçüncü ventrikülostomi yapılan 53 hastaya ait tıbbi kayıtlar incelendi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrasındaki klinik, radyolojik, biyokimyasal ve hormonal değerlendirmeleri karşılaştırılarak hidrosefali tedavisinde endoskopik üçüncü ventrikülostominin etkinliği araştırıldı.Hastaların % 55'i obstrüktif, %45'i nonobstrüktif tipte hidrosefaliye sahipti. İşlemin başarısı hastalarda klinik ve radyolojik düzelme ile saptandı. İşlem sonrası takip süresi 3-61 aydı. Hastaların %52'sinde endoskopik üçüncü ventrikülostomi ile başarı sağlandı. En yüksek başarı oranları akuadukt stenozlu ve kitle lezyona bağlı obstrüktif tipte hidrosefali gelişen hastalarda, en düşük başarı oranı ise nonobstrüktif tipte doğumsal hidrosefalisi olan hastalarda saptandı. Başarılı endoskopik üçüncü ventrikülostomi yapılan hastaların operasyon öncesi ve operasyon sonrasında bilgisayarlı beyin tomografisinde Evans oranı, serumda tiroid hormonları, prolaktin, kortizol, growth hormon, sodyum ve potasyum düzeyleri karşılaştırıldığında, Evans oranında azalma ve potasyum düzeyindeki artış anlamlı bulundu. İşlem sonrası iki hastada intraventriküler hemorajiye bağlı mortalite, bir hastada ise beyin sapı hemorajisine bağlı sol kol ve bacakta kuvvetsizlik ve fasyal sinir felci şeklinde morbidite izlendi.Endoskopik üçüncü ventrikülostominin başarısında hem hasta yaşı hem de hidrosefalinin sebebi etkilidir. Endoskopik üçüncü ventrikülostomi obstrüktif hidrosefalilerde güvenilirliği ve etkinliğinden dolayı ilk tercih olmalıdır. Şant disfonksiyonu ve spinal disrafizme eşlik eden diğer nonobstrüktif hidrosefalide ise şanta alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
Endoscopic third venriculostomy is a cure way which offers a physiological solution for hydrocephalus. Low rated infections and preserving the patient against dynamic and mechanic complications of the shunt systems is the superioritiy of this method against shunt surgery. Furthermore another advantage of this method is to provide a patient not shunt depended life.The records of 53 patients with hydrocephalus whom third ventriculostomy performed between 2006-2011 at our clinic were reviewed. The influence of third ventriculostomy is examined by comparing patients? preoperative and postoperative clinic, radiologic, biochemical, and hormonal results.55% of the patients? had obstructive 45% of patients? had non obstructive hydrocephalus. Success of the procedure is determined by clinic and radiologic recovery. Follow up time after the procedure was 3 to 61 months. Success ensured in 52% of patients2 by third ventriculostomy. Highest success rate was obtained at the patients who had obstructive hydrocephalus caused by aquaduct stenosis and mass lesions, however lowest success rate was obtained at the patients who had non-obstructive congenital hydrocephalus. When brain tomography Evans rate, serum thyroid hormones, prolactin, cortisol, growth hormone, sodium and potassium levels were compared, in successfull endoscopic third ventriculostomy performed patients showed significant decrease in brain tomography Evans rate and significant increase in potassium levels. Two patients died from intraventricular hemorrhage. Hemiparesis and facial paralisis were observed in one patient.Age of the patient and the cause of the hydrocephalus effect the success of third ventriculostomy. Endoscopic third ventriculostomy must be the first treatment choice in obstructive hydrocephalus because of its safety and efficacy. It shoulb be considered as an alternative method against ventriculoperitoneal shunt in patients who had shunt disfunction and non-obstructive hydrocephalus associated with spinal dysraphism.