Stres inkontinansta transobturator tape (TOT) ve mini sling yöntemlerinin kısa dönem sonuçlarının karşılaştırılması
A comparıson for short term results of transobturatuar tape and mını slıng operatıons on treatment of urınary stress ıncontenence
- Tez No: 303326
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KUMTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans (SÜI), Mini sling(MS), Transobturator tape (TOT), kısa dönem sonuçlar, komplikasyon, Stress urinary incontinence (SUI), Mini sling (MS), Transobturator tape
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Stres üriner inkontinansın tedavisinde birçok cerrahi yöntem tanımlanmış olmasına rağmen halen bir altın standard yöntem belirlenememiştir. Bu çalışmanın amacı stres üriner inkontinansta kullanılan Mını slıng(MS) ve transobturator tape (TOT) operasyonlarının kısa dönem sonuçlarını ve komplikasyonlarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem:Bu çalışma şubat 2010 ve ağustos 2011 tarihleri arasında kliniğimize başvuran 40 SÜİ veya MÜİ'lı hasta üzerinde yapıldı. 20 hastaya yalnız TOT veya TOT ile birlikte ek operasyonlar, 20 hastaya ise yalnız mini sling veya mini sling ile birlikte ek operasyonlar uygulandı. Demografik özellikler, fizik ve pelvik muayene, q tip, boney ve sistometri ve ultrason bulguları, hayat kalitesi formları, cerrahinin tip ve süresi, intraoperatif komplikasyonlar, preoperatif ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi. Hastalar operasyonun birinci ve altıncı ayında tekrar değerlendirildi. Sonuçlar student t-test ve eşleştirilmiş t-testi kullanılarak analiz edildi.Bulgular:Çalışmamızda mini sılıng ve TOT operasyonlarının hiçbirinde intraoperatif komplikasyona rastlanmadı. Postoperatif erken dönemde her iki grupta da IIQ-7 ve UDI-6 hayat kalitesi formlarına göre belirgin düzelme tesbit edildi. Mini sling operasyonunun süresi TOT ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak daha kısaydı (p0.05).Sonuç: Mini slıng ve TOT kısa dönem başarı ve komplikasyon oranları benzer olan stres üriner inkontinansın tedavisinde etkili yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although there are many types of surgical proseduıres for stres urinary incontinence, the gold standard surgical prosedure is not certain yet. The aim of this study is to compare the short term efficacy and complications of mini sling (MS)nd transobturator tape (TOT) used to treat female stres urinary incontinence.Materials and Methods: This study was performed on 40 patients admitted to our clinic with SUI or MUI between FEBRUARY 2010 and August 20110 patients underwent a transobturator tape and 20 patients underwent a mini sling either alone or with other procedures. Demografic characteristics, physical and pelvic examination results, Q-tip and Boney tests, sistometry result, ultrasonography, quality of life questionnaires, type and duration of surgery, intraoperatif complications, preoperatif and postoperatif hematocrit values were recorded. The patients were evaluated in the first and 6. months of operation again. Results were evaluated statistically by using student t-test and paired t-test.Results:No intraoperatif complication was encountered with mini sling and TOT operations in our study. By using IIQ-7 and UDI-6 forms, postoperatif improvement of symptoms were seen. Difference between the duration of TOT and mini sling operations was statistically significant (p0.05).Conclusion: Mini sling and TOT are effective prosedures in the treatment of stres urinary incontinance with similar short term success and complication.