İntrauterin gelişme geriliği olan preeklamptik ve preeklamptik olmayan gebelerde serum lipid, lipokalin 2 ve insülin rezistansının karşılaştırılması
Comprasion of serum lipid and lipocalin 2 and insülinresistance in preeclamptic and not preeclamptic pregnant women with intrauterine growth deficiency
  1. Tez No: 303330
  2. Yazar: MÜNEVVER ZEHRA DAVUTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ CEMGİL ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, intrauterin gelişme geriliği, lipokalin-2, Preeclampsia, intrauterine growth deficiency, lipocalin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızda preeklampsi ve intrauterin gelişme geriliği (İUGG) patofizyolojisinin detaylı anlaşılabilmesi amacı ile, adipoz dokudan salınan vücut kitle indeksi (VKİ), hipertrigliseridemi, hiperglisemi ve insülin rezistansı (IR) ile arasında pozitif ilişki saptanan lipokalin-2 (LCN2) düzeylerinin İUGG olan normal arteryal tansiyonlu ve preeklamptik gebelerde karşılaştırılmasını amaçladık.Materyal ve Metod: Bu çalışmaya Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Ocak 2010- Temmuz 2010 tarihleri arasında başvuran İUGG olan normal tansiyon arteriyelli 23 gebe, İUGG olan preeklamptik 23 gebe ve normal sağlıklı 25 gebe alındı. Bu gebelerin yaş, gebelik haftası ve VKİ ortalamalarının benzer olmasına dikkat edildi. Bütün gebelerde serum LCN2 düzeyleri, açlık insulin, açlık kan şekeri (AKŞ), HOMA-İR, trigliserid (TG), yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), total kolesterol, hemogram, aspartat aminotransferaz (AST) ve alanin aminotransferaz (ALT) düzeylerine bakıldı. Elde edilen bu değerler 3 grup arasında karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde Kolmogorov-Smirnov testi, One-Way ANOVA, Kruskal-Wallis testi ve Mann-Whitney testi uygulandı.Bulgular: Çalışmamızda normotansif İUGG ` si olan grupta LCN2 düzeyleri diğer gruplardan daha düşük bulunmasına rağmen aradaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0,005). Lipokalin-2' nin AKŞ, açlık insülin indexi, HOMAİR, lipid profili, tansiyon arteriyel, bebek kilosu ve karaciğer fonksiyon testleriyle olan ilişkisi değerlendirilmiş ve istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır.Sonuç: Preeklamptik İUGG ve normotansif İUGG olan gruplarda azalan LCN2 konsantrasyonları LCN2' nin preeklampsi ve İUGG etyolojisinde rol oynayabileceğini gösterebilir. Ancak bu rolü aydınlatmak için daha fazla olgu içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to make a comparison of lipokalin-2 (LCN2) levels found to have true relationship with body mass index (BMI) secreted from adipose tissue, hypertriglycaemia, hyperglycaemia and insulin resistance (IR) in preeclamptic pregnant women with arterial tension and intrauterine growth deficiency (IGD) in order to better understand preeclampsia and IGD pathophysiology.Material and Method: 23 pregnant women with IGD and normal tension arterial, 23 pregnant women with IGD and preeclampsia and healthy 25 pregnant women referred to Kahramanmaraş Sütçü İmam University Faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynaecology from January to July 2010 were included in the study. Great care was taken for the age, pregnancy time and BMI to be similar. In all women, serum LCN2 levels, fasting insulin, fasting blood glucose (FBS), HOMA-IR, triglyceride (TG), high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), total cholesterol, hemogram, aspartate aminotransferase (AST) and alanine aminotransferase (ALT) levels were examined. The values obtained were compared in all groups. Kolmogorov-Smirnov test, One-Wasy ANOVA, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney test were used for statistical analysis.Findings: LCN2 levels in normotensive IGD group were lower than in other groups but the difference was not statistically significant (p>0,005). Association between lipokalin-2 and FBS, fasting insulin index, HOMAIR, lipid profile, tension arterial, baby weight and liver function tests was evaluated and no statistically significant difference was found.Conclusion: Lowered LCN2 concentrations in preeclamptic IGD and normotensive IGD groups may show that LCN2 may play role in the aetiology of preeclampsia and IGD. However, there is a need to increase the number of studies involving more concepts in order to determine this role.