İntrauterin gelişme geriliği tanılı gebelerde maternal serum chemerin düzeyi
Maternal serum chemerin level in pregnant women diagnosed with intrauterine growth retardation
  1. Tez No: 837416
  2. Yazar: HALİME ŞEYDA OLIGER TALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pregnancy, Intrauterine Growth Retardation, Preeclampsia, Chemerin, Fetal weight
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: İntrauterin gelişme geriliği dünya çapında ölü doğum, yenidoğan mortalitesi, kısa ve uzun vadeli yenidoğan morbiditesinin önde gelen nedeni olan, yaygın bir gebelik komplikasyonudur. Çalışmamızın amacı IUGR tanısı almayan ve ıugr tanısı alan gebelerde serum chemerin seviyelerini belirlemek, farklılık varsa hastalığın şiddeti ile ilişkisini tesbit etmek, gerek hastalığın etyolojisinde gerekse de patogenezin ilerlemesinde rol alabilecek bir marker olarak chemerinin ıugr tanılı gebelerde yerini belirlemektir. İntrauterin gelişme geriliğinin maternal demografik verilerle ilişkisini ortaya koyarak bu gebelik komplikasyonunun öngörülmesi ve engellenmesidir. .Aynı zamanda mevcut literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır . Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız prospektif bir çalışma olup, araştırmaya vaka grubu olarak,1 Eylül 2023 – 1 Aralık 2023 tarihleri T.C. SB. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Doğumhane ve Riskli Gebelik bölümüne yatan ,gebe ve acil polikliniklerine başvuran, ACOG (American College of Obtetricians and Gynecologists) kriterlerine (tahmini fetal ağırlık (TFA) < %10 persantil) ve dahil etme/ dışlama kriterlerine uygun IUGR gebeler ve TFA'ya göre %10-90 persantil olan dahil etme/ dışlama kriterlerine uygun normal gebeler belirlenerek; G.POWER 3.1 Programı ile effect size 0.8, alfa düzeyi 0.05, güç %95 alınıp 40 IUGR ve 40 IUGR olmayan gebe toplam 80 hasta dahil edildi. Her iki gruptan kord kanı alındı. Kord kan örneklerinden Human Chemerin ELİSA kit (BT) ile chemerin düzeyleri ölçüldü, gebelerin demografik verileri ile ilişkisi değerlendirildi. İstatistiksel analizde SPSS for Windows 25.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Serum chemerin düzeyleri 24-37 gebelik haftaları arasında olan IUGR olan ve IUGR olmayan arasında incelendiğinde , her iki grup arasında chemerin düzeyleri açısından anlamlı fark olmadığı gözlemlenmiştir. Tüm hastaların chemerin ortalaması 1,847.4 ± 2,007.4 ng/mL, ortancası 1,114.5 (408.4-11,284.2) ng/mL idi. IUGR grubunda chemerin ortalaması 2,113.3 ± 2,357.3 ng/mL, ortancası 1,202.6 (477.9-11,284.2) ng/mL iken kontrol grubunda ise chemerin ortalaması 1,581.4 ± 1,568.6 ng/mL, ortancası 990.8 (408.4-8,902.3) ng/mL idi ve iki grup arasında fark anlamlı değildi (p=0.119) Sonuç: Çalışmamız literatürde izole IUGR lı gebelerde serum chemerin düzeyinin, sağlıklı gebelere göre farklı olup olmadığını inceleme açısından ilk olma özelliği taşımaktadır. Serum chemerin düzeyinin daha önce yapılan preeklamptik hastalarda anlamlı bulunması üzerine ortak patogenez olan uteroplasental yetmezliğin sebep olduğu IUGR tanısında anlamlı fark olması beklenmiştir ancak bulgularımız bu durumla tutarlı olmamıştır. AnahtarKelimeler: Gebelik, İntrauterin Gelişme Geriliği, Preeklampsi, Chemerin, Fetal ağırlık
Özet (Çeviri)
Objective: Intrauterine growth restriction is a common pregnancy complication that is the leading cause of stillbirth, neonatal mortality, and short- and long-term neonatal morbidity worldwide. The aim of our study is to determine serum chemerin levels in pregnant women who are not diagnosed with IUGR and those diagnosed with IUGR, to determine the relationship between the severity of the disease and the severity of the disease if there is a difference, and to determine the place of chemerin in pregnant women diagnosed with IUGR as a marker that may play a role in both the etiology of the disease and the progression of pathogenesis. The aim is to evaluate the correlation with the degree of intrauterine growth retardation and to predict and prevent this pregnancy complication by revealing its relationship with maternal demographic data. At the same time, it is aimed to contribute to the existing literature. Materials and methods: Our study is a prospective study, and as a case group, between 1 September 2023 and 1 December 2023, T.R. SB. Women admitted to the Maternity Room and Risky Pregnancy Department of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Health Sciences University Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, pregnant women and those applying to emergency outpatient clinics, meeting ACOG (American College of Obtetricians and Gynecologists) criteria (estimated fetal weight (TFA) < 10% percentile) and IUGR pregnant women who meet the inclusion/exclusion criteria and normal pregnant women who meet the inclusion/exclusion criteria with a 10-90% percentile according to TFA are determined; With the G.POWER 3.1 Program, effect size was 0.8, alpha level was 0.05, power was taken as 95%, and a total of 80 patients, 40 with IUGR and 40 with normal pregnancy, were included. Cord blood was taken from both groups, and the samples were centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes and kept at -80C until they were studied. Chemerin levels were measured from cord blood samples with the Human Asprosin ELISA kit (BT), and its relationship with the demographic data of pregnant women was evaluated. SPSS for Windows 25.0 package program was used in statistical analysis. Results: When serum chemerin levels were examined between IUGR and healthy pregnant women between 24-37 weeks of gestation, it was observed that there was no significant difference in chemerin levels between the two groups. The mean of all patients' chemistry was 1,847.4 ± 2,007.4 ng/mL, and the median was 1,114.5 (408.4-11,284.2) ng/mL. In the IUGR group, the mean of the chemer was 2,113.3 ± 2,357.3 ng/mL, the median was 1,202.6 (477.9-11,284.2) ng/mL, while in the control group, the mean of the chemer was 1,581.4 ± 1,568.6 ng/mL, the median was 990.8 (408.4-8,902.3) ng/mL and the difference between the two groups was not significant (p=0.119) Conclusion: Our study is the first in the literature to examine whether the serum chemerin level in pregnant women with isolated IUGR is different from that of healthy pregnant women. Since the serum chemerin level was found to be significant in preeclamptic patients in previous studies, a significant difference was expected in the diagnosis of IUGR caused by uteroplacental insufficiency, which is a common pathogenesis, but our findings are not consistent with this. was not consistent with the situation.