Eskişehir ilinde bir yıl içerisinde sağlık kuruluşlarında polisomnografi ile obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) tanısı alan hastaların sıklığının belirlenmesi
Determination of the frequency of patients diagnosed with obstructive sleep apnea syndrome (OUAS) by polysomnography in healthcare organizations in eskişehir during a year
- Tez No: 303337
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ OSMAN ERDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: OUAS, epidemiyoloji, sıklık, OSAS, epidemiology, frequency
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Alişan, M. Eskişehir İlinde Bir Yıl İçerisinde Sağlık Kuruluşlarında Polisomnografi İle Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) Tanısı Alan Hastaların Sıklığının Belirlenmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2011. Bu çalışmada 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında Eskişehir ilindeki sağlık kuruluşlarında polisomnografi (PSG) ile yeni tanı alan obstrüktif uyku apne sendromlu (OUAS) hastaların sıklığının araştırılması amaçlandı. ICD-10 tanı kodlarına göre OUAS ön tanısı alan hastalar belirlendi. Eskişehir ilinde OUAS için yüksek risk altındaki nüfusun %0.8'inin OUAS ön tanısı ile yataklı tedavi kurumlarına başvurduğu belirlendi. Hastalara PSG testinin yapılma oranı %48.6, PSG ile yeni tanı alan hasta oranı %68.6 idi. PSG ile OUAS tanısı konulan 243 (%36,6 kadın, %63,4 erkek, yaş ortalaması; 52,20±11,57) hasta belirlendi. Hastaların 77'si (% 31.7) hafif, 53'ü (%21.8) orta ve 113'ü (%46.5) ağır OUAS grubundaydı. Çalışmaya katılmayı kabul eden 183 hastaya OUAS Hasta Değerlendirme Formu, Fatigue Değerlendirme Skalası (FDS), Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS), Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PSQI) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Bu hastalara (% 39,3 kadın, %60,7 erkek, yaş ortalaması; 51,69±10,96) ileri analizler yapıldı. Ağır OUAS grubunda kilo, vücut kitle indeksi (BMI), bel, kalça, boyun çevresi ortalamaları diğer gruplara göre daha yüksekti. OUAS hastalarında en sık görülen kronik hastalıklar; obezite, hipertansiyon ve burun operasyonlarıydı. Hastaların %98.3'ünde horlama, %79.8'inde apne ve %88'inde gündüz aşırı uykululuk hali gözlendi. FDS ve ESS skorlarının ortalamaları hastalığın şiddetiyle birlikte arttı. Gruplar arasında SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği skorlarında farklılık gözlenmedi. PSQI toplam skorunda gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı ancak uyku etkinliği skoru ortalamasının orta OUAS grubunda daha düşük, uyku ihtiyacı skoru ortalamasının ise orta ve ağır OUAS gruplarında daha yüksek olduğu gözlendi. FDS, ESS, SF-36 mental ve fiziksel sağlık skorları, PSQI uyku dağılımı, uykusuzluğun gün içi yansıması ve toplam skorlarında cinsiyetler arasında anlamlı farklılık gözlendi.
Özet (Çeviri)
Alişan, M. Determination of the Frequency of Patients Diagnosed with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) by Polysomnography in Healthcare Organizations in Eskişehir during a Year. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Neurology. Medical Specialty Thesis, Eskisehir, 2011. In the present study, we aimed to investigate the frequency of patients newly diagnosed with OSAS by polysomnography (PSG) in healthcare organizations in Eskişehir city centre during 1 January and 31 December 2010. Patients diagnosed with OSAS according to ICD-10 diagnose codes were determined. In Eskişehir city centre, 0.8 % of people-at-high-risk was applied to hospital with OSAS. PSG were performed in 48,6% of patients and 68.6 % of them were newly diagnosed by PSG. There were 243 patients diagnosed with OSAS by PSG (36,6% woman, 63,4% man, mean age; 52,20±11,57). Of them, 77 (31,7%) were mild, 53 (21,8%) were moderate and 113 (46,5%) were severe OSAS. OSAS Patient Assessment Form, Fatigue Assessment Scale (FAS), Epworth Sleepiness Scale (ESS), Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and SF-36 Life Quality Scale were fulfilled to patients who agreed to participate in the study. Further analysis were performed for these patients (39,3% woman, 60,7% man, mean age; 51,69±10,96). In the severe OSAS group, the mean weight, body mass index (BMI) and waist, hips and neck circumferences were higher compared to the others. The most commonly seen chronic diseases were obesity, hypertension and nose operations. 98,3% of patients have snoring, 79,8 have apnea and 88% have sleepiness. The mean scores of FAS and ESS were increased with disease severity. No difference on SF-36 Life Quality Scale scores was observed between groups. Although mean sleep efficiency score was lower in moderate OSAS group and mean need for sleep score was higher in moderate and severe OSAS groups, no difference on total PSQI score was observed between groups. Significant gender differences were observed in FAS, ESS, SF-36 mental and physical health scores, PSQI sleep distribution, intra-day reflection of a lack of sleep and total scores.