İloprost ve n-asetilsisteinin akut aortik iskemi reperfüzyon modelinde iskelet kası hasarına etkisi
The Effect of Iloprost and N-acetylcysteine on Skeleton Muscle Injury in a Model of Acut Aortic Ischemia Reperfusion
- Tez No: 303336
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TÜNERİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: iskemi-reperfüzyon, ödem, TAS, iloprost, n-asetilsistein, ischemia-reperfusion, edema, TAS, iloprost, n- acetylcystein
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Erkoç, K. İloprost ve N-asetilsisteinin Akut Aortik İskemi Reperfüzyon Modelinde İskelet Kası Hasarına Etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Bu çalışmanın amacı, ratların infrarenal abdominal aortasına uygulanan oklüzyon-reperfüzyon sonrası alt ekstremite iskelet kasında oluşan iskemi reperfüzyon hasarına, iloprost ve n-asetilsisteinin etkilerini araştırmak ve karşılaştırmaktır. 40 adet Sprague-Dawley cinsi erkek rat (300-350 gr) randomize olarak, eşit sayıda (n=10) dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (Grup 1) laparatomi ve infrarenal abdominal aorta (İAA) diseksiyonu yapıldı ancak iskemi uygulanmadı. İskemi reperfüzyon (İR) grubunda(Grup 2), İAA'ya kros klemp konularak 60 dakika iskemi, ardından klemp kaldırılarak 120 dakika reperfüzyon sağlandı. İR+İloprost grubunda(Grup 3) iskemik peryodun 50.dakikasında, İloprost 2 mcg/kg/h dozunda internal juguler venden infüzyon şeklinde başlandı ve reperfüzyon süresince infüzyona devam edildi.İR+N-asetilsistein(NAC) grubunda(Grup 4) iskemik sürecin 50. dakikasında 20 mg/kg n-asetilsistein internal juguler venden yükleme dozu amacıyla verildi ve 20 mg/kg/h dozunda infüzyona başlandı. İşlem sonunda sağ ventrikülden kan ve gastroknemius kasından doku örnekleri alındı. Histopatolojik incelemede Grup 1 ile Grup 2 arasında anlamlı patolojik değişiklik tesbit edildi. Hemoraji, Ödem, Çizgilenmede kayıp, Nekroz, Fibrozis ve PMNL infiltrasyonu açısından, Grup 3 ve Grup 4 arasında fark görülmedi. Biyokimyasal incelemede, TAS, TOS, CK ve LDH değerleri açısından Grup 3 ve Grup 4 Grup 2' den daha üstün saptandı. TAS değerlerinde Grup 3 ve Grup 4 arasında fark görülmedi. Grup 4' ün TOS, CK ve LDH değerlerini ise Grup 3' den daha fazla arttırdığı saptandı. Sonuç olarak İloprost ve NAC' ın, kas dokusunu iskemi-reperfüzyon hasarından korumada etkili olduğu saptandı. İloprost'un koruyucu etkisinin n-asetilsisteinden yüksek olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Erkoc, K. The Effect of Iloprost and N-acetylcysteine on Skeleton Muscle Injury in a Model of Acut Aortic Ischemia Reperfusion. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in Department of Cardiovascular Surgery, Eskisehir, 2012. The purpose of this study is to investigate and confirm the effect of iloprost and NAC on ischemia-reperfusion injury at rats lower limb sceleton muscle after oclusion-reperfusion of infrarenal abdominal aorta (İAA). Forty Spraque-Dawley male rats were randomized to four groups in equal number (n¬=10). Laporotomy and İAA dissection were applied to the control group (Group 1) without ischemia. Followed by 60 minutes of ischemia by clamping İAA, 120 minutes of reperfusion was provided by removing the clamp in the ischemia-reperfusion group (Group 2). In IR+Iloprost group (Group 3), iloprost infusion was started at a dose of 2 mcg/kg/h from internal juguler vein at the fiftieth minute of ischemia and infusion was continued for the duration of reperfusion. In IR+NAC group (Group 4), 20 mg/kg NAC was given for loading dose at the fiftieth minute of ischemic period and infusion was continued at a dose of 20 mg/kg/h. Tissue samples from gastrocnemius muscle and blood from right ventricle were taken at the end of procedure. Significant pathological changes were detected between Group 1 and Group 2 at the histopathological analysis. Hemorrhage, edema, loss of streaking, necrosis, fibrosis and infiltration of PMNL did not differ between Group3 and Group 4. TAS,TOS,CK and LDH levels in Group 3 and Group 4 were found superior than Group 2 at the biochemical analysis. TAS values did not differ between Group 4 and Group 3. Group 4 was found to increase TOS,CK and LDH values more than Group 3. As a result, iloprost and NAC is effective in protecting muscle tissue from ischemia-reperfusion injury. We conclude that protecting effect of iloprost is higher than n-acetylcystein.