Van ili Çaldıran ilçesinde insanlarda bağırsak parazitlerinin dağılımı
Prevalence of intestinal parasite in people the county Çaldıran in Van
  1. Tez No: 303410
  2. Yazar: ERGİN KARACAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NALAN ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak parazitleri, prevalans, Çaldıran, Van, İntestinal parasites, prevalans, Çaldıran, Van
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Karacan E. Van ili Çaldıran İlçesinde insanlarda bağırsak parazitlerinin dağılımı. YYÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2011.Paraziter enfeksiyonlar, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak görülmektedir. Bu çalışmada Van ili Çaldıran İlçesinde yaşayan insanlarda bağırsak parazitlerinin sıklığı ve türlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın materyali 01.08.2009 ile 31.07.2010 tarihleri arasında Van ili Çaldıran İlçe Hastanesi'ne başvuran hastaların arasından daha çok sindirim sistemi şikâyetleri olan 630 kişiden alınan dışkı ve selofan bant örneklerinden oluşmaktadır. Dışkı örnekleri önce makroskobik olarak incelenmiş ve daha sonra dışkı incele yöntemlerinden Nativ-Lugol, Flotasyon (Yüzdürme) Yöntemleri uygulanmıştır. Enterobius vermicularis ve T. saginata'ya ait gebe halkaların tespiti için ise Selofan Bant Yöntemi uygulanmış ve bunun sonucunda 407 erkek ve 223 kadın olmak üzere 630 hastadan alınan dışkı örneklerinin 82'sinde (%13,01) parazit tespit edilmiştir. Erkeklerin 49'unda (%12,04), kadınların 33'ünde (%14,80) bir veya bir kaç parazit türü saptanmıştır. Bu parazitoz vakalarının 46'sında (%53,49) helmint, 40'ında (%46,51) protozoon türü veya türleri belirlenmiştir. Bu çalışmada 6 farklı parazit türü saptanmış olup, dışkısı incelenen 630 kişinin 78'inde (%95,12) bir, 4'ünde (%4,88) iki parazit türü görülmüştür. Çalışmada 0-14 yaş arası 41 hastaya selofan bant yöntemi kullanılmış ve bunların 18'inde (%44) E. vermicularis saptanmıştır. Yapılan bu çalışmada tespit edilen parazit türleri en çok 0-7 ve 8-14 yaş arası çocuklarda saptanmıştır. Bu da paraziter hastalıkların çocuklar açısından büyük bir risk faktörü olarak durmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu alanda birçok çalışma yapılmasına karşın paraziter hastalıkların günceliğini koruduğu ve önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürdüğü bu çalışmadan da anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Karacan E. The prevalance of parasites in people in Çaldıran district, Van, The University of Yüzüncü Yıl, Institute of Medical Sciences, Postgraduate Thesis, Van 2011.Parasitary infections are seen all over the world especially in underdeveloped and developing countries. In this study, it is aimed to identify the frequency and sorts of parasite in people living in the Çaldıran district, Van. The material of this study is composed of the defecation and cellophane band samples, given patients with digestive complications that applied to Çaldıran hospital from 01.08.2009 to 31.07.2010. Firstly, defecation samples were examined microscopically and then one of the methods of defecation examination, Native-Lugol, flotation (swim-up) was applied. For determination of pregnant rings which belong to Enterobius vermicularis and T. saginata, Cellophane Band Method was applied and as a result of this, parasite was determined in the eighty-two (%13,01) of the defecation samples from 427 men and 223 women. One or a few kind of parasite was detected in 49 of men (12, 04 %) and 33 of women (14, 80 %). It is determined that the 46 of these (53, 49 %) parasite is helminthes, 40 of it (46, 51%) is protozoon. In this study 6 different kinds of parasite were identified and one sort is examined in 78 out of 630 patient (95, 12 %) and two sorts are examined in 4 of them (4, 88 %). For this study, The Cellophane Band Method was used for 41 patients, among 0-14 years old and E. vermicularis was identified in 18 of these patients (44%). In the study, the determined sort of parasite was seen mostly among the children who are 0-7 and 8-14 years old. It shows that parasitary illness maintains its existence as a big risk for children. In spite of many conducted researches, it is clear that, parasitary illnesses sustain their existence as an important health problem.