Şüpheli bruselloz olgularının altı farklı yöntemle değerlendirilmesi
Evaluation of suspected brucellosis patients with six different methods
- Tez No: 303412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖRKEM YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bruselloz, teşhis yöntemleri, Brucellosis, diagnosis methods
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Yüce M, Şüpheli Bruselloz olgularının altı farklı yöntemle değerlendirilmesi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2010. Çalışmada bölgemizde şüpheli bruselloz hastalarının kan örneklerinde brusella varlığı araştırılarak, brusella hastalığının tanısında kullanılan standart tüp aglütinasyon, Coombs anti brusella, Immuncapture aglutinasyon (BrucellaCAPT), ELISA, Kan kültürü ve Realtime PCR testlerinin tanı değerlerini ayrı ayrı ve bir arada değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla Ocak 2009-Aralık 2009 tarihleri arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Araştırma Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları ve klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalına başvuran 44 hasta incelemeye alınmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalardan toplanan kan örnekleri iki ayrı tüpe alınmış, kan kültürü için toplanan kanlar direkt olarak cihaza aktarılmış, diğer örnek santrifüj edilerek elde edilen serumlar serolojik ve Moleküler PCR testlerin çalışılmasında kullanılmıştır.Yapılan çalışmalar sonucunda standart tüp aglutinasyon testinde 13 (% 29,5), Coombs anti brusella da 15 (% 34,0), Immunocapture aglutinasyon (BrucellaCAPT) testinde 21 (% 47,7), Brucella IgG ELISA'da 20 (% 45,4), kan kültüründe üç (% 6,8) ve Realtime PCR testinde üç (% 6,8) pozitiflik saptandı. Enfeksiyon hastalıkları kliniğinde brusella tanısı konmuş ve tadaviye alınmış olan hastalar esas alındığında, Standart Tüp Aglütinasyon testinin duyarlılığı % 72.2, özgüllüğü % 100, Coombs antibrusella testinin duyarlılığı % 77.7, özgüllüğü % 96.1, Immunocapture aglutinasyon (BrucellaCAPT) testinin duyarlılığı % 94.4, özgüllüğü % 84.6, ELISA testinin duyarlılığı % 77.7, özgüllüğü % 80.7, Kan kültürünün duyarlılığı %16.6, özgüllüğü %100, PCR testinin duyarlılığı % 16.6, ve özgüllüğü ise % 100 olarak elde edilmiştir. Bu altı yöntem içinden duyarlılığı en yüksek olan yöntem Immunocapture (BrucellaCAPT) aglütinasyondur. Bu test tüp aglütinasyonu ve coombs anti-brusella testini bir arada yapmakta ve brusellaya karşı oluşan IgG'nin yanında IgM ve IgA antikorlarını da tespit etmektedir. Immunocapture aglütinasyon (Brucellacapt) yönteminin blokan antikorları da yakalayarak yüksek titrede antikor tespit etmesi brusellozun tanı ve takibinde tedavinin izlenmesi açısından güvenle kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Yüce M, Evaluation of suspected brucellosis patients with six different methods, YYU. Institute of Health Sciences, Department of Medical Microbiology (Medicine), Master Thesis, Van, 2010. The purpose of this study was to investigate the brucella presence blood specimens of presumptive brucellosis patients and evaluate the diagnostic values of routine brucella test methods like standard tube agglutination, coombs anti brucella, immuncapture agglutination (BrucellaCAPT), ELISA, blood culture and Real time PCR. For this purpose total of 44 patients admitted to Infectious Diseases and clinic Microbiology of YYU medical Faculty between January 2009-December 2009 were evaluated. The blood specimens collected from these patients were put into two different tubes, one tube wors loaded immediately to the blood culture device and the other sample was centrifuged and stored until it was used for serological and molecular PCR tests. As a result in STA 13 (29.5%), in Coombs anti-Brucella or 15 (34.0%), Immunocapture agglutination (BrucellaCAPT) test, 21 (47.7%), Brucella IgG ELISA in 20 (45%, 4), blood culture, three (6.8%) and Realtime PCR test, three (6.8%) positivities were detected. When patients who were diagnosed as brucellosis and given treatment were considered the susceptibilities and specifities of STA 72.2%, specificity 100%, the Coombs anti-Brucella test sensitivity 77.7%, specificity 96.1%, Immunocapture agglutination (BrucellaCAPT) test sensitivity 94.4%, specificity% 84.6, 77.7% sensitivity of ELISA, the specificity 80.7%, 16.6% blood culture sensitivity, specificity 100%, the sensitivity of the PCR test, 16.6% and the specificity was 100%, respectively. Among these six methods the highest sensitivity rate belonged to immunocapture (Brucella CAPT) agglutination method. With this method it is possible to perform tube agglutination and coombs anti brucella together and detect IgM and IgA antibodies as well as IgG antibodies. Detection of blocking antibodies and high titer of antibodies with immunocapture agglutination (Brucella CAPT) makes it possible for this method to be used confidentially in diagnosis and follow up of brucellosis patients.