Izofluran ve remifentanil ile genel anestezi uygulanan açik ve laparoskopik nefrektomilerde akciğer fonksiyonlari ve kan gazlarinin değerlendirilmesi
The evaluation of pulmoner function and blood gases in laparoscopic and open nephrectomies under general anaesthesia with isoflurane and remifentanil
- Tez No: 303479
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN BOZKIRLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik nefrektomi, açık nefrektomi, solunum fonksiyon testleri, laparoscopic nephrectomy, open nephrectomy, pulmonary function tests
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, izofluran ve remifentanil ile genel anestezi uygulanan açık veya laparoskopik nefrektomi yapılan hastalarda postoperatif erken dönem spirometrik ölçümler ve kan gazları değerlerini karşılaştırarak bu iki yöntemin akciğer fonksiyonlar üzerindeki etkilerini araştırılması amaçlandı.Çalışma 18-65 yaş arası ASA I-II risk sınıfında laparoskopik nefrektomi yapılacak 20 olgu (Grup LN) ve açık nefrektomi yapılacak 20 olgu (Grup AN) olmak üzere toplam 40 olgu dahil edildi. Her iki grubun operasyondan bir gün önce FEV1, FVK, FEF25, FEF50, FEF25-75, FIV1, PEF değerleri ve oda havasındaki arteriyel kan gazı pH, PaCO2, PaO2, SaO2 ve BE değerleri kayıt edildi. Solunum fonksiyonlarına etkileri ortadan kaldırabilmek için her iki guruba da standart genel anestezi, ventilasyon ve standart postoperatif ağrı tedavisi uygulandı. Perioperatif dönemde hastaların hemodinamik verileri, arteriyel kan gazı analizi sonuçları kayıt edildi. Cerrahinin bitimi ile anestezi sonlandırılarak derlenme odasına alınan hastaların 1 saatlik derlenme odası takibi sonunda oda havasındaki arteriyel kan gazı analizleri tekrarlandı. Hastaların ağrıları postoperatif ilk 24 saatte belirli aralıklarla Vizüel Analog Skala (VAS) ile değerlendirilerek tedavi edildi. Hastalar servisten taburculuk öncesi tekrar değerlendirildi ve her iki gurubun postoperatif 24. saat solunum fonksiyon testi ölçümleri ve oda havasındaki arteriyel kan gazı analizleri tekrarlandı.Postoperatif 24.saatte hem açık hem de laparoskopik nefrektomilerde tüm solunum fonksiyon testlerinde düşme varken FEV1, FVK, FEF25 ve FEF25-75 değerlerinin açık cerrahi sonrası sırası ile % 39.7, % 37.4, % 27.7, % 51.8 laparoskopik cerrahi sonrası ise sırası ile % 29.9, % 32.5, % 23.2, % 44.5 oranında düşme ile açık cerrahide laparoskopik cerrahiye göre istatistiksel olarak anlamlı düşme olduğu, arteriyel kan gazı değerlendirilmesinde ise hem açık hem de laparoskopik cerrahide postoperatif 24.saatte SaO2 ve PaO2 değerlerinde azalma; postoperatif 1.saatte düşmüş olan pH ve yükselmiş olan PaCO2'nin postoperatif 24.saatte normal değerlere döndüğü ve her iki grupta gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü.Sonuç olarak laparoskopik nefrektomi sonrası erken dönem akciğer fonksiyonlarının açık nefrektomilere oranla daha iyi korunduğu ancak arteriyel kan gazlarının her iki cerrahi yöntemde de aynı oranda etkilendiği ancak klinik olarak anlamlı olmadığı, ve laparoskopik nefrektominin akciğer fonksiyonları açısından açık nefrektomiye üstün olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The evaluation of pulmoner function and blood gases in laparoscopic and open nephrectomies under general anaesthesia with isoflurane and remifentanilThe aim of this study was to assess the early postoperative lung functions and arteriel blood gases and to show any superiority for open or laparoscopic nephrectomies, the gold standard treatment of renal cell carsinoma under general anesthesia with isoflurane and remifentanil.Fourty ASA I or II class patients scheduled for nephrectomy either laparoscopic (n=20) or open surgery (n=20) were included in this study. Pulmonary fuction tests (FEV1, FVK, FEF25, FEF50, FEF25-75, FIV1 and PEF) were performed and the arteriel blood gases (pH, PaCO2, PaO2, SaO2 and BE) during breathing room air were analized in each group one day before the operation. To reduce the effects on pulmonary function, standard anesthesia, ventilation and postoperative analgesia were administered. Perioperatively, the hemodynamic parameters and blood gases analysis were noted. When the patients were transferred from operating room to the recovery room, the blood gases was analized during breathing room air at the end of the 1 hour in the recovery room. The postoperative pain was assessed according to VAS during 24 hour postoperatively. The patients were discharged after arteriel blood gases and pulmonary function tests were performed postoperative 24 hour.All spirometric variables decreased after both open and laparoscopic nephrectomy on the postoperative 24.hour. In addition FEV1, FVK, FEF25 ve FEF25-75 values decreased by 39.7 %, 37.4 %, 27.7 %, 51.8 % in the open surgery group and it was significantly less than laparoscopic surgery (29.9%, 32.5%, 23.2%, 44.5%). The SaO2 and PaO2 values were also decreased on postoperative 1 day in both groups, pH decreased, PaCO2 increased at the postoperative 1 hour but it returned to preoperative values at postoperative 24.hour in both groups.We concluded that the early postoperative pulmonary functions less impaired in the laparoscopic nephrectomy group than in the open nephrectomy, but the effects on arteriel blood gases were smilar in both groups and no clinically relevant differences were found. Under the light of these findings, we thought that the laparoscopic nephrectomy was more superior than open nephrectomy considering pulmonary functions.