Ratlarda kardiyak toksisite oluşturan levobupivakain plazma düzeyine propofol %1 ve intralipid %20 ön tedavisinin etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of pretreatment effect of 1% propofol and 20% ıntralipid on cardiotoxicity causing levobupivacaine plasma concentration ın rats
- Tez No: 303480
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: levobupivakain, İntralipid %20, propofol %1, öntedavi, kardiyotoksisite, levobupivacaine, 20% Intralipid, 1% Propofol, pretreatment, cardiotoxicity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızda sıçanlarda, propofol %1 veya İntralipid %20 ile ön tedavi uygulamasının, levobupivakain kardiyotoksisitesine ve plazma düzeylerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Bu kontrollü, deneysel çalışmada on sekiz adet erişkin Spraque-Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Her grupta altı sıçan olacak şekilde, kontrol (Grup K), Propofol %1 (Grup P) ve %20 İntralipid (Grup I) olmak üzere, rastgele üç grup oluşturuldu. Anestezisi im ketamin ile sağlanan sıçanların kontrol KAH değerleri kaydedildi. Mekanik ventilasyon amacıyla cerrahi trakeostomi açıldı. İnvazif monitörizasyon için abdominal aortadan kanülasyon yapıldı ve KAH, OAB bazal değerleri kaydedildi. Bazal sıvı ihtiyacı için kuyruk veni, ön tedavi ilaçlarının ve levobupivakainin infüzyonu için femoral ven kanüle edildi. Kontrol grubu dışındaki gruplara ön tedavi ilaçları 20 dakika içinde infüze edilirken, tüm gruplarda OAB ve KAH verileri her 5 dakikada bir kaydedildi. 20. dakikadan sonra, 2 mg/kg/dk levobupivakain infüzyonu asistol gelişene kadar uygulandı. Sıçanlarda levobupivakain infüzyonu öncesi kaydedilen değerlere göre KAH ile OAB'de %25 ve %50 azalmaya kadar geçen süreler, ilk disritmi süresi, asistol gelişme süresi ve eşzamanlı kullanılan levobupivakain dozları kaydedildi. Asistol sonrası intrakardiyak kan alınarak santrifüj edildi, ayrılan süpernatantdan levobupivakain düzeyi ölçüldü.Çalışmaya alınan sıçanların bazal değerleri arasında anlamlı fark yoktu. İlk disritmi, KAH ve OAB'de %50 düşüş sürelerinin kontrol ve Propofol %1 göre, İntralipid %20 ile uzadığı, paralel olarak disritmi ve bradikardi gelişimine neden olan levobupivakain dozunun arttığı görüldü. Asistol gelişme süresinin İntralipid %20 ve Propofol %1 grubunda kontrole göre anlamlı olarak uzadığı, tüm gruplarda kullanılan dozlar arasında fark olmadığı saptandı. Ön tedavi sonrası plazma levobupivakain düzeyinin ise hem propofol grubunda hem de İntralipid %20 grubunda kontrole göre düşük olduğu görüldü.Sonuç olarak bu çalışmada; İntralipid %20 kadar güçlü olmasa da %10 intralipid içeren propofolün de levobupivakainin kardiyodepressif etkilerini geciktirdiği gösterildi. Bu nedenle lokal anestezik sistemik toksisitesi riskinin yüksek olduğu rejyonel anestezi uygulamalarında propofolün anestezik etkileri yanında koruyucu etkilerinden de yararlanılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the effects of pretreatment with 1% Propofol and 20% Intralipid on levobupivacane plasma concentrations and cardiotoxicity in rats.Eighteen male Sprague-Dawley rats were divided into 3 groups in this controlled experimental study as; control (Group C, n=6), 1% Propofol (Group P, n=6) and 20% Intralipid (Group I, n=6).Control heart rate (HR) values of all animals were recorded after administrating im ketamine. Mechanical ventilation was started after performing tracheostomy. Baseline values of mean arterial pressure (MAP) and HR were recorded after cannulating abdominal artery for invasive monitorization. Femoral and tail veins were also cannulated for levobupivacaine infusion and fluid replacement, respectively. MAP and HR of all animals were recorded every 5 minutes during 20 minutes of intralipid and propofol pretreatment period. After 20 minutes of pretreatment period, infusion of 2 mg/kg/min levobupivacaine was started and maintained until asystole was observed. The following parameters were also recorded during levobupivacaine infusion: asystoly time, occurance of first dysryhtmia, the time of 25% and 50% reduction of HR and MAP and total levobupivacine dose. Intracardiac blood samples were collected and plasma levels of levobupivacaine was assessed. Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Student?s t tests were used.Baseline values of HR and MAP were similar among the groups. The time to 50% decrease in HR and MAP, and the first dysrythmia time were significantly longer in Group I than in Groups P and C. As parallel to these findings, levobupivacaine doses which caused dysrtythmia and bradycardia were significantly higher in Group I than Groups P and C. Asystole time was significantly longer in Groups I and P than in Group C, while the total levobupivacaine dose was similar in Groups I and P. The plasma levobupivacaine levels were significantly lower in Groups I and P than in Group C.These findings showed that even though it is not as potent as 20% Intralipid, 10% intralipid containing propofol may delay the occurence of the cardiodepresive effects of levobupivacaine. Therefore, we believe that the protective effects of propofol in addition to its anesthetic effects may be beneficial during procedures having high risk for local anesthetic systemic toxicity such as regional anesthesia. Further investigations are also needed to support this hypothesis.