Canlı vericili karaciğer nakli vericilerinde postoperatif kognitif fonksiyon düzeyleri
The levels of postoperative cognitive function in living liver donors
  1. Tez No: 331423
  2. Yazar: NİZAMETTİN BUCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİNE BEGEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif kognitif disfonksiyon, Standardize Mini Mental test, Bispektral indeks, Donör hepatektomi, Stroop testi, İz Sürme testi, Beck Depresyon ölçeği
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Postoperatif kognitif disfonksiyon; cerrahiden kısa bir süre sonra meydana gelme eğiliminde olan bir problem olup haftalar veya aylarca sürebilen, bazen kalıcı olabilen ve nöropsikolojik testlerle değerlendirilebilen kognitif performanstaki değişikliklerdir. POKD önemli bir komplikasyon olup, bu hastaların mortalite oranlarında artış olduğu bildirilmektedir. Canlı vericili karaciğer transplantasyon cerrahisi uzun süreli ve genel anestezi altında yapılan operasyonlardır. Karaciğerin manipülasyonu sırasında oluşabilecek mikroemboliler yaptıkları iskemik doku hasarı nedeniyle POKD gelişimine neden olabilirler. Çalışmanın amacı, canlı vericili karaciğer naklinde vericilerin preoperatif ve postoperatif kognitif fonksiyon düzeylerini ölçmektir. Materyal Metod: Bu çalışma, etik kurul izni ve hasta onamı alındıktan sonra karaciğer nakli vericisi olan 102 olguda gerçekleştirildi. Operasyon öncesinde bir psikiyatrist tarafından olguların bazal kongnitif fonksiyon düzeyini saptamak için Standardize Mini Mental test, Stroop testi, Beck Depresyon ölçeği ve İz Sürme testleri uygulandı. Operasyon odasına alınan olgulara elektrokardiyografi, periferik oksijen saturasyonu, noninvaziv kan basıncı monitorizasyonu yapıldı. Anestezi derinliğini değerlendirmek amacıyla BİS monitörü kullanıldı. Olguların bazal hemodinamik değerleri kaydedildi. Tüm olgulara lidokain, fentanil ve tiyopental ile standart anestezi indüksiyonu yapıldı. Kas gevşemesi vekuronyum ile sağlanan olgular entübe edildi. Olguların 39 anestezi idamesi % 40 oksijen-hava karışımı içinde izofluran, remifentanil infüzyonu ve sisatrakuryum infüzyonu ile sağlandı. Sol radiyal arterden invaziv arteryel kan basıncı monitorizasyonu sağlandı. Kanamanın % 20?den fazla olduğu durumlarda intraoperatif olarak internal juguler vene santral venöz kateter yerleştirildi. Operasyon boyunca olguların OAB, KAH, SpO2 ve BİS değerleri kaydedildi. Cerrahi teknik (sağ/sol lob), pringle manevrası uygulandıysa süresi, kanama miktarı ve yapıldıysa kan replasmanının miktarı, cerrahinin süresi ve anestezi süresi, OAB?nin 65?in altına düştüğü hipotansif ataklar kaydedildi. Postoperatif analjezi için 0.05 mg/kg iv. morfin yapıldı. Operasyon sonunda kas gevşetici etkisi antagonize edilen olgular ekstübe edildi. Postoperatif derlenme ünitesinde yarım saat gözlenen olgular daha sonra cerrahi yoğun bakım ünitesine gönderildi. Operasyondan bir hafta sonra preoperatif dönemde uygulanan testler tekrarlandı. Postoperatif komplikasyonlar ve alıcının prognozu kaydedildi. Bulgular: Donörlerin 19?unda postoperatif dönemde enfeksiyon, ikisinde kanama, 7?sinde uzamış hiperbilirubinemi gelişti. İki donör reeksplore edildi. Donörlerin İz Sürme A testini yapma süreleri preoperatif döneme göre postoperatif bir hafta sonra anlamlı kısaydı (p < 0.05). İz Sürme B testinde hata sayısı puanı preoperatif değere göre postoperatif dönemde anlamlı artmış idi (p < 0.05). Stroop test sonuçlarına baktığımızda; postoperatif Stroop siyah/beyaz okuma ve renkli kelimeleri okuma süreleri preoperatif döneme göre anlamlı uzamıştı (p < 0.001). Renkli kelimelerin rengini söyleme ve renkli kelimeleri okuma arasındaki süre farkı preoperatif dönemde daha uzundu (p = 0.016). Preoperatif dönemde renkli kelimelerin rengini söylemede yapılan yanlış sayısı anlamlı fazlaydı (p = 0.044). Donörlerin Beck Depresyon ölçeği ve Standardize Mini Mental test skorları açısından iki dönem arasında fark yoktu. Sonuç: Canlı vericili karaciğer naklinde vericilerin güvenliği için en büyük endişe donör morbidite ve mortalitesi yaratacak postoperatif komplikasyonlardır. Canlı vericili karaciğer nakli vericilerinde kognitif fonksiyon düzeylerini araştırdığımız çalışmamızda SMMT ve İz Sürme testlerine göre POKD saptanmazken, Stroop 1 ve 40 3 testlerinde postoperatif bir hafta sonra uzama saptandı. Ancak bunun klinik önemini araştıran ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Backround and aim: Postoperative cognitive dysfunction (POCD), which tends to happen soon after surgery, is a problem can persist for several weeks or months, sometimes it may be permanent. Neuropsychological performance can be assessed by neuropsychological tests. POCD is a serious complication and it is reported that POCD increases rates of mortality. Live donor liver transplantation surgery is performed under general anesthesia and taken a long time. Microembolies cause ischemic tissue damage that may occur during manipulation of the liver may lead to the development of POCD. The aim of the study is measuring the levels of preoperative and postoperative cognitive function of living donor liver transplantation donors. Materials and Methods: This study received ethics committee approval and patient consent, then the donor liver transplantation was performed in 102 cases. Preoperatively to determine the level of the patients basal cognitif function, Standardized Mini-Mental test, Stroop test, Beck Depression inventory and Trail Making tests were performed by a psychiatrist. Electrocardiogram, arterial oxygen saturation, noninvasive blood pressure monitoring were obtained in all patients in the operation room. BIS monitor was used to assess the depth of anesthesia. Basal hemodynamic values of cases were recorded. In all patients, anesthesia was standardized with lidocaine, fentanyl and thiopental. Patients were intubated after muscle relaxation provided with vecuronium. Anesthesia was maintained with isoflurane in 40 % oxygen-air mixture, an infusion of remifentanil and cisatracurium. Invasive arterial blood pressure was 42 monitored in the left radial artery. In patients where more than 20 % of intraoperative bleeding, internal jugular vein central venous catheter was inserted. The patients during the operation mean arterial pressure, heart rate, SpO2 and BIS values were recorded. Surgical technique (right/left lobe), pringle maneuver applied time, amount of bleeding and blood replacement, the duration of surgery and anesthesia, mean arterial pressure, hypotensive episodes falls below 65 mmHg were recorded. Postoperatively, 0.05 mg/kg iv. morphine was given for analgesia. The patients were extubated at the end of the surgery after antagonization of muscle relaxant effect. The patients were observed in the recovery unit for half an hour and then sent to the surgical intensive care unit. Preoperative tests were repeated one week after surgery. Postoperative complications and the recipient's prognosis were recorded. Results: In the postoperative period, infection was occured in 19 donors, bleeding in two, prolonged hyperbilirubinemia were developed in 7 donors. Two donors were eksplored again. Postoperative Trail Making A test of donors compared with the preoperative period was significantly lower (p < 0.05).