Ahmet Muhtar Paşa'nın Serâiru'l-Kur'an adlı eserinin bilimsel tefsir metodu bağlamında tahlili
The analysis of Ahmet Muhtar Paşa's Serâiru'l-Kur'an in the context of scientific tafsir method
  1. Tez No: 303569
  2. Yazar: SÜLEYMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Bilimsel Tefsir, Serâiru'l-Kur'an, Metod, Müfessir, Quran, Scientific Tafsir, Serâiru?l-Kur?an, Method, Mufassir
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Nuzûlünden günümüze Kur'an'ın daha iyi anlaşılması için birçok tefsir yapılmıştır. Özellikle son dönemlerde müfessirin istidâdı ve çağının ihtiyaçlarına göre konulu, tasavvufî, ictimaî, fıkhî ve bilimsel gibi ağırlık yönleri muhtelif tefsir çeşitlerileri yapılmaktadır. Kur'an'ın akla muvafâkatını aynı zamanda Kur'an'ın icâzını ortaya koymak için yapılan tefsir çeşitlerinden biri de bilimsel tefsirdir. Bilimsel tefsir metoduyla birçok eser yazılmış ve yazılmaya devam edilmektedir.Bilimsel tefsir çalışmalarının Abbasîler döneminde başladığı bildirilir. Ancak 19 ve 20. yy.'da Batı âlemindeki bilimsel ilerleme ve keşifler neticesi İslâm dünyasında geri kalmışlığın kompleksi veİslâm dininin akıl ve bilim karşıtı olarak gösterilmesi gibi sebeplerle savunma amaçlı birçok tefsir kitabı yazılmıştır. Bilimsel tefsir metoduna karşı çıkanlar olduğu gibi çağının bilimsel verileri ve keşifleri ile Kur'an ayetlerini açıklayan müfessirler az değildir.Biz bu çalışmamızda bilimsel tefsir metodu konusunda özet bilgi verdikten sonra ülkemizde bilimsel tefsir metoduyla yazılan ilk eser olarak kabul edilen G. A. Muhtar Paşa'nın ?Serâiru'l- Kur'an...? adlı eserini bilimsel tefsir metodu bağlamında tahlilini yapmaya çalıştık. Eserin müellifinin ele aldığı konular hakkında eski ve yeni müfessirlerin görüşlerini ve bilim adamlarının açıklamalarını vermeye gayret gösterdik. Çalışmamızın sonunda, tahlilini yaptığımız eserdeki bilgileri referans alarak, bilimsel tefsir metoduna taraf ve karşı olanların haklı gerekçelerini belirlemeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
Many tasfirs are written since the grace of Quran. Especially, in the recent periods different kinds of tafsirs are written according to the i.e. talent of the author, tasawufic, social, fiqhic, scientific and the needs of the age. Scientific tafsir is one of the type of tafsirs that convinces the mankind mentally and also conscion of Quran. Many pieces of literature are written and this process is ongoing.It is reported that scientific tafsirs has begun with tha age of Abbasids. However, as a consequence of the scientific developments in the Western and also the discoveries in the 19 and 20. centuries, and also as a reaction to the complex of underdevelopment in the Islamic regions and the stereotype of Islam causes people to stay underdeveloped caused scientific tafsirs to appear. Although there are people who oppose scientific tafsirs, the ones who are in favor of this kind are not few.We tried to analyze ?Serâiru?l- Kur?an...? of G. A. Muhtar Paşa, which is considered as the first scientific tafsir in Turkey, after giving information about this kind of tafsir. Also we tried to cover the explanations of the academicians and the thoughts of other mufassirs about the topics that the author handled. As a result, by referring to the analyzed work, we tried to put forth the reasons of the ones who oppose and also the ones who are in favor.