İtalyanlar ve Türkler: Mekânın reel ve historiyografik inşası (1922-43)
The Italians and the Turks: The construction of real and historiographical space (1922-1943)
  1. Tez No: 303580
  2. Yazar: ERHAN BERAT FINDIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TANYELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mekânsal Pratikler, Historiyografi, Kültür, Mimarlık, Arkeoloji Tarihi, Seyahat Edebiyatı, İtalyan Faşizmi, Kemalizm, Spatial Practices, Cultural and Architectural History, Archaeology, Travel Literature, Italian Fascism, Kemalism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 492
Özet
Bu doktora tezi, Erken Dönem Cumhuriyet Türkiyesi'nde İtalya ile arkeoloji, mimarlık ve seyahat edebiyatı alanlarında sürdürülen diyalogun farklı boyutlarını, mevcut çoğulluğuyla ele almayı; dönemin siyasi, kültürel ve tarihyazımsal tartışmalarının çeşitli yansımalarını, kültürel referans sistemindeki karmaşık ilişkiler ağını bireyler bazında problematize etmeyi, açımlamayı ve yorumlamayı hedeflemektedir.Özellikle historiyografik ve reel olarak inşa edilen mekânların oluşum süreçlerini konu edinen söylemler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Burada incelenen metinler, kültürel ve tarihsel bir bağlama yerleştirilirken, üzerinde çok yazılmış bu bağlamın, bireylerin aleyhine genişleyen, onları susturan zihin haritalarına dönüşmesi riskine karşı, yakın okuma aracılığıyla mümkün olduğunca yazarların sesine kulak verilerek tikel olanın izi sürülmüştür.Yazarların ürettikleri metinler ve metinlerarasılıklar, tarihyazımsal, toplumsal, siyasi ve kültürel göndermeler analiz edilirken, söz konusu olan tarihsel sürecin, kemalist Türkiye ve faşist İtalya arasındaki diyaloglar palimsesti, fragmenter modernite tecrübeleri olarak sorunsallaştırılması ve dönemin farklı bir bakış açısıyla yeniden inşası amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This PhD. dissertation examines the different aspects of dialogues carried out with Italy during the early Republican period in Turkey in the fields of archaeology, architecture, and travel literature. It attempts to problematise, explain, and interpret the polyphonic resonances of the socio-political and historiographical debates, along with the multilayered network of cultural systems, and references of the era based on the individual positions of the agencies.This work concentrates on the intersection where the archeologically and historiographically constructed spaces, built environments and spatial practices encounter the shifting politics surrounding the specific localities. While all these texts are located within the cultural and historical context, the particularities and specificities of the individual voices of the narrators are followed and emphasized through close reading to avoid the risk of over-contextualisation which undermines the individuality of the social actors.This thesis offers a new approach to as well as a reconstruction of the subject, while analyzing the textual and intertextual references produced by the authors, archaeologists and architects. It also problematises, the historical process between Kemalist Turkey and Fascist Italy as a palimpsest of dialogues, experiences, and fragments of alternative Modernities.