Orhan Pamuk edebiyatında tarih ve kimlik söylemi
Discourse of history and identity in Orhan Pamuk?s literature
  1. Tez No: 303581
  2. Yazar: ZAFER DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESTER RUBEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Türk İnkılap Tarihi, Turkish Language and Literature, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik Sorunu, Tarih, Modernleşme, Doğu/Batı Söylemi, Gelenek, Identity Problem, History, Modernization, East/West Discourse, Tradition
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Doğulu ya da Batılı olmak kültürel kimliğimizin ana hatlarını oluşturuyor. Bu tartışma toplumumuz için yeni değil. 19. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde başlayan, cumhuriyetin kuruluşu ile devam eden bu tartışma güncelliğini hiç kaybetmedi zaten. Türkiye gibi hem coğrafi hem de tarihi olarak önemli geçiş noktalarının üzerinde bulunan bir ülkede, kültürel bir kimlik sorununun var olması ve elbette böylesi bir sürecin romanlara yansıması kaçınılmazdır. Bu yüzden Türk romanının ana sorunsallarından birinin sancılı Türkiye modernleşmesinin yarattığı gerilimden çıktığını söyleyebiliriz. Orhan Pamuk'un romanları esas olarak Türk tarihi ve kimliğiyle ilgilidir. Onun romanları özel olarak Osmanlı ve Türk tarihi kapsamı içindeki belirsiz bir kimliğin temsilinden oluşmaktadır. Gelenekle uyumlu, öte yandan Batılı modernleşme düşüncesi ile ahenk içinde olan bir kimliğin inşası Orhan Pamuk için temel mesele olagelmiştir. Orhan Pamuk romanlarında kültürel kimlik sorunu ve tarih söylemi tezin ana konusunu oluşturuyor. Tez, ayrıca bir taşra ülkesi yazarı olarak Pamuk üzerine odaklanmakta ve yazarın Doğu ile Batı söylemlerine nasıl yer verdiğine bakmaktadır. Özetle son zamanların en önemli ve en çok tartışılan yazarı Orhan Pamuk'un kimlik sorunu ve tarihe nasıl baktığı tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
To be Eeasterner or Westerner, form the main features of our cultural identity. This debate is not a new debate for our society. It started in the last years of Ottoman Empire in 19th century and went on with the foundation of the Republic. It has never lost its place in the agenda. At this point, in a country like Turkey which is an important transit point in terms of both geographic and historical reasons, it is clear that there is a cultural identity problem and of course, it is impossible for such a process not to reflect the novels. For this reason, it can be said that one of the main problems of Turkish novel stems from the tension that Turkey modernization has created. Orhan Pamuk?s novels deal primarily with Turkish history, and identity. His novels contains a representation of unstable identity within a specific Ottoman or Turkish historical context. Constructing an identity that is consistent with the traditions, while in harmony with the Western idea of modenization, has been an essential problem of Orhan Pamuk. The cultural identity problem and discourse of history in Orhan Pamuk?s novels is main subject of this thesis. The thesis also focuses on Pamuk as a periphery country writer, and looks at how the writer engages with ?East? and ?West? discourse. To sum up, I am going to discuss Orhan Pamuk, the most important and discussed writer of the recent times, about how he examines the identity problem and history.