Hemşire insangücü planlaması
Nursing manpower planning
  1. Tez No: 303821
  2. Yazar: ÇİĞDEM İŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ALTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Planlama, Sağlık işletmeleri, Sağlık personeli, Sağlık sektörü, İş gücü, İş gücü planlaması, Nurses, Planning, Health care organizations, Health personnel, Health sector, Manpower, Manpower planning
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma hemşire insangücü planlaması amacıyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi KBB kliniğinin bir servisinde yapılmış olup İşyüküne Dayalı Personel İhtiyacı Belirleme yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada yöntemsel olarak gündüz ve gece vardiyasında mevcut olan ve olması gereken hemşire sayısını karşılaştırmak amaçlanmıştır.Araştırmada işyükünü belirlemek için kliniğin gündüz ve gece vardiyasındaki hemşirelerin faaliyetleri değerlendirilerek her bir faaliyetin ortalama yapılış süreleri ve sıklıkları belirlenmiştir. Elde edilen veriler İşyüküne Dayalı Personel İhtiyacı Belirleme yöntemine göre hesaplanmıştır.Araştırma sonucunda hem gündüz hem de gece vardiyasında en fazla bakım saati ve hemşire ihtiyacı gerektiren faaliyetlerin dolaylı hemşirelik faaliyetleri olduğu ve KBB kliniği B servisinde işyükünün karşılanabilmesi için gündüz vardiyasında 0.96 gece vardiyasında 0.64 hemşireye ihtiyaç duyulacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study Workload Indicators of Staffing Need (WISN) technique was used for planning the manpower of the nurses in the unit of İstanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty, ENT department. The methodical aim of this study was the comparing of the numbers of available and should be available nurses in day and night shifts.In the study the frequencies and the average making times for each activity were determined by evaluating the activities of the nurses in day and night shift of the clinic for assigning the manpower.As a result of this study the indirect nurse activities were determined as they are the most caring time needed and the nurse needed activities in day and night shift. Furthermore in the day shift 0.96 and in the night shift 0.64 nurse were needed for supplying the manpower in ENT department.