Kamu sağlık çalışanlarında motivasyon: İl Özel İdaresi Ağız ve Diş Hastalıkları Hastanesi örneği
Motivation in public health professionals: The example of Okmeydanı/Govermentship Oral and Dental Diseases Hospital
  1. Tez No: 303822
  2. Yazar: KUBİLAY ERMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET KIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Araçları, Sağlık Personeli, Hastane, Motivation, motivation instruments, health staff, hospital
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hastaneler, insanların en temel ihtiyaçlarından biri olan sağlık hizmetlerini sunmak amacıyla yapılandırılmış kurumlardır. Çağdaş bir toplumda sağlık hizmetlerinin hasta memnuniyetini üst düzeyde sağlayacak bir standartta olması beklenir. Hastanenin amacına ulaşmasında, başarılı ya da başarısız kabul edilmesinde en büyük pay hiç şüphesiz hastane personeline aittir. Hastanenin başarısı bir anlamda personelin başarısı olduğu için bu noktada personelin motivasyonunun sağlanması ve personelin verimliliğini arttıracak etmenlerin belirlenmesi önem kazanmaktadır.Bu tez çalışmasında teorik olarak motivasyon kavramı tanımlanmış; motivasyon teorileri üzerinde durulmuş; ekonomik, psiko-sosyal, örgütsel-yönetsel motivasyon araçlarının bireylerin motivasyonuna etkileri incelenmiştir. İstanbul İl Özel İdaresi Ağız ve Diş Hastalıkları hastanesinde görev yapan Diş Hekimi, Diş Teknikeri, Hemşire, Sağlık Memuru, Radyoloji ve Anestezi teknikeri gibi farklı meslek ve statülere sahip 120 kamu sağlığı çalışanı üzerinde bir anket uygulaması yapılmış; ankete katılan personel üzerinde ekonomik, psiko-sosyal, örgütsel-yönetsel motivasyon araçlarının etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı sağlık işletmelerinde motivasyonun öneminin ortaya konulması ve sağlık çalışanlarını motive eden faktörlerin belirlenmesidir
Özet (Çeviri)
Hospitals are the institutions that are established to serve health services that is one of the most essential needs of people. In modern society, health services are expected to meet patients? satisfaction in high standards. To accept the hospital as successful or unsuccessful, the ultimate proportion surely belongs to the health staff. Since the success of the hospital means the success of the personel, in a sense, to sustain the motivation of personel and to identify the factors that will increase personel?s productivity gain importance.In this thesis, motivation is defined theoretically, theories of motivation are mentioned, and the effects of economic, psychological, organisational motivation instruments on motivation are examined. Questionnaries are applied to 120 public health staff who are dentists, dental technicians, nurses, radiology technicians, and anesthesia technicians in [Okmeydanı] Oral and Dental Diseases Hospital. The aim of this study is to present the importance of motivation in health institutions and to identify the factors that motivate the mental health professionals.