Örgütlerde stres kaynakları çözüm yolları: Eğitim kurumlarında bir uygulama
Sources of stress at organizations and technics of defeating stress: A practise in the education institutions
  1. Tez No: 303856
  2. Yazar: MEHMET KÖMOĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütlerde Stres, Stresi Çözme Yöntemleri, Stress, Stress at Organizatons, Technics of Defeating Stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Stres, memnuniyet verici olup olmadığına bakmaksızın, her türlü isteme bedenin uyum sağlamak için gösterdiği yaygın tepkidir. Günümüzde öğretmenlik mesleği en stresli meslekler arasında yer almaktadır. Öğretmenlik mesleğinin stresli oluşu öğretmenleri, okulu, öğretmen performansını ve öğretmenlerin çevresini olumsuz olarak etkilemektedir. Stresin olumsuz etkilerinin engellenmesi ve stresi çözme yollarının belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle araştırmanın genel amacı öğretmenlerin örgütsel stres kaynaklarını belirlemek ve stresi çözme yollarını ortaya koymak olarak belirlenmiştir.Öğretmenlerin stresleri, öğretmenlik mesleğinden ve öğretmenler arası ilişkilerden etkilenerek artmaktadır. Stres kaynaklarıyla öğretmenlerin yaşadığı stres arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Buna göre öğretmenler yaşadıkları strese bağlı olarak gerginlik, sağlık bozukluğu ve dikkat dağınıklığı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Stresi çözme yöntemi olarak olayların iyi taraflarına baktıklarını, sevdikleri ile vakit geçirdiklerini ortam değiştirdiklerini, strese sebep olan şeyleri hatırlatan durumlardan kaçındıklarını ve güvendiği insanlarla bu durumu paylaştıklarını görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Stress is a body?s common reaction, without looking it is satisfying or not, for adaptation to all demand. Today teachers? job among the most stressful jobs. Because of the job?s strress, teachers, school, teacher?s performanse, and teachers? social enviorement affecting negatively. Stopping stress? negative effects and finding technics of stopping stress are very important. Therefore this reports main aim is finding teachers organizational stress sources and solution of these problems.Teachers stress are arising with the job?s negative effect and relatives among the techers with each other. A significant relation between stress sources and teacher?s stress has been founded. When the teachers live stress also they are living tension, health disorder and attention disorder.Teachers using this technics with stopping and defeat stress: looking good side of life, spend time with their good friends and family, changing atmosphere, avoiding from the stress sources and sharing theirs problems which are arising from stress with their friends.