Kamu ve özel hastanelerde hasta memnuniyetinin kurum imajına etkisi
At public and private hospitals patient satisfaction?s effects on corporate image
- Tez No: 303887
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurum İmajı, Kamu Hastanesi, Özel Hastane, Hizmet Algısı, Hasta Memnuniyeti, Corporate Image, Public Hospita l, Private Hospit al, Service Percept ion, Pat ient Satisfact ion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Sağlık sektörü, sürekli olarak bir gelişim içindedir. İnsan ihtiyaçları da, bu geliş ime paralel olarak artmaktadır. Bu hizmeti sunan kamu ya da özel kurumlar; varlıklarını sürdürebilmek ya da kar elde edebilmek için, sundukları hizmet kalitesini sürekli olarak arttırmak zorundadırlar. Kurumların imajlarının, memnun ett ikleri hastalara göre belirlenme ye çalışıld ığı bu çalışmada SERVQUAL modelden yararlanılmıştır. Kamu hastanelerinde hasta beklentileri, özel hastanelerden daha düşük kalmıştır. Kamu hastanesinde hastaların hizmet beklenti düzeyleri düşük olmasına rağmen, bu beklentiler karşılanamamıştır. Bu sebeple kamu hastanesinde genel bir memnuniyetsizlik vardır. Özel hastanelerde ise beklent iler, kamu hastanesinden daha yüksektir. Bazı noktalarda hizmet algıları, hasta beklent ilerini yakalamış, hatta üzerine çıkmıştır. Bu sebeple özel hastanelerde genel bir hasta memnuniyet inden bahsetmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Health sector is in cont inuous development. Human needs are increasing in parallel to this devepo lment. Public or private inst itutions offering t his service have to impro ve the quailt y of service constant ly so that they can survive or profit. SERVQUAL model was which the images of instut ions were tried to be deceted according to the patient who they sat isfied. Patient expectations stayed lo wer at public hospitals than private ones. Alt hough the levels o f service expectations o f pat ients were low at public hospit al these expectatio ns could not be satisfy. So there is a general dissat isfact io n at public hospit al. But at private hospital expectations are higher than public hospital. At so me point s service percept ions caught the expectations o f patients even it exceeded. So it is posible to ment ion on overall pat ient satisfact ion at private hospitals.