İlköğretim öğretmenlerinin liderlik özellikleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki: İstanbul ili Beyoğlu ilköğretim okullarında bir uygulama
Communication skills and the relationship between leader characteristics of primary school teachers: Istanbul, Beyoğlu an application in primary schools
  1. Tez No: 303888
  2. Yazar: GÜLCAHAN KÖLEŞOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmenlik Mesleği, İletişim, Liderlik
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma; ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin liderlik özellikleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket 2009 yılı Mart ayında İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde yer alan 6 ilköğretim okulunda görev yapan 109 öğretmene uygulanmıştır.Anket sonuçları SPSS 15.0 programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Anketin güvenilirliğinin test edilmesinde Alfa Katsayısından, Kullanılan ölçeklerin faktör yapısı Temel Bileşenler Analizi kullanılarak hesaplanmış elde edilen sonuç Varimaks Yöntemi kullanılarak yönlendirmeye tabi tutulmuştur. Örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımı frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistikleriyle, öğretmenlerin iletişim becerileri ve liderlik özelliklerinin belirlenmesinde, aritmetik ortalama ve standart sapma istatistikleriyle, öğretmenlerin tanımlayıcı özellikleri ile iletişim becerileri ve liderlik özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde ilişki t-testiyle ve öğretmenlerin liderlik özellikleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişki ise korelasyon analizi yardımıyla incelenmiştir.Araştırma sonucunda; öğretmenlerin iletişim becerileri ve liderlik özelliklerinin orta düzeyde olduğu ve öğretmenlerin iletişim becerilerinden iletişim sisteminin etkinliği faktörü ile liderlik özelliklerinden yalnızca istisnalarla yönetim arasında p < 0,05 düzeyinde zayıf bir ilişki olduğu, iletişim memnuniyeti ile istisnasız öğretmenlerin tüm liderlik özellikleri arasında anlamlı ilişkiler olduğu, ast üst etkileşimi ile liderlik özelliklerinden amaç tutarlılığı ve inisiyatif tanıma dışındaki tüm faktörlerle anlamlı ilişkiler olduğu sonuçları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research, has been put together on behalf of the primary school teachers to analyse the relationship between leadership skills and communication skillsThis survey has been prepared in March 2009 in Istanbul Beyoglu amongst109 primary school teachers from 6 primary schools.The SPSS 15.0 program has been used to analyse the results of the survey. The Alfa coefficient has been utilized to test the rliability of the survey. The scales used factored the basic components analysis to calculate the result of the varimaks method. The sample demographics featured distribution frequency and percentage description statistics, the teachers communication and leadership skills were identified by averaging and standard deviation statistics. The relationship between the teachers descriptive characteristics , communication and leadership skills has been obtained . By using the T-test and the relationships and by using the correlation analysis the leadership and communication skills have been reviewed.The results of the survey displayed the teachers skills in leadership and communication to be average.