Türkiye'de kadın istihdamının artırılması: Tespit ve öneriler
The improvement of women's employment: Findings and proposal
- Tez No: 303886
- Danışmanlar: DR. ŞEYMA İPEK KÖSTEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma Yaşamı, Kadın İstihdamı Oranı, Fırsat Eşitliği, Avrupa Birliği
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türkiye`de kadınların ülke ekonomisine katkıları, istihdamda kadın çalışanlara fırsat eşitliği verilmesiyle orantılıdır. Türkiye'de nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturan kadınların, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmaları ve üretmeleri gerekmektedir. Avrupa Birliği istihdam stratejilerinde önemle yer verilen fırsat eşitliği, toplumun ekonomik kalkınması ve rekabet gücü açısından belirleyici rol oynamaktadır. Dünyada meydana gelen önemli siyasal olaylar, kadının evin dışına çıkıp, çalışma hayatında bulunmalarına neden olmuştur. Türkiye'de ise kadınlar için dönüm noktası olan Cumhuriyet'in ilanı, kadın kimliğinin oluşmasında, demokratik ve laik düzende kadınların seslerinin yükselmesinde, kendi kazançlarını elde etmek amacıyla dışarıda çalışabilmelerine olanak sağlamıştır. Fakat ilerleyen zamanlarda istihdam sorunlarıyla kadınlarımız karşı karşıya kalmışlardır. Dünyada ve Türkiye'de tarihsel süreci incelediğimizde, kadınların çalışma hayatında bulunmalarında yaşanılan sorunlar net olarak görülebilmektedir.Bu çalışmada, Dünyada ve Türkiye'de kadının çalışma hayatındaki yeri, Türkiye'de kadınların istihdamda yaşadıkları sorunlar ele alınmıştır. Kadınlara yönelik fırsat eşitliği konusunda uluslararası düzenlemelere yer verilmiştir. Türkiye'de kadın istihdamını artırmak için yasalarımızda düzenlenen güncel değişikler ele alınarak, yasa ve mevzuatta kadınlara yönelik düzenlemeler analiz edilmiştir. Türkiye'de kadın istihdamına yönelik güncel eğilimlerin saptanarak, kadınların istihdamının artırılmasına yönelik başlıca önlemlerin belirlenmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The contributions of women into the national economy is proportional to the extension of equal opportunity of working women. The women, who form the majority of the population in Turkey, need to work and produce in order to make contributions into the national economy. The equal oppourtunity, widely cited in the EU's employment strategies, plays a vital role in the development of economy and competitive capacity of the societly. The outstanding political developments in the world, motivates women to go beyond home, and to enter into working life. The proclamation of the republic, also becomes a milestone for women, provided possibility on describing of woman's identity, rising of woman's voice in the democratic and secular system, and working of woman outside home to earn their own money. However in later years, our women had faced unemployment problems. When we examine the historical period in Turkey and the World, the challenges for women in the working life can be seen clearly.In this thesis, we analyzed the situtation of woman in the working life in Turkey and the World, the employment challenges that woman faced in Turkey. We touched the international improvements that provides equail opportunity for women. We analyzed the improvements made for women in the law and in the principles by examining the current ammendments made in our national law to expand the women's employment in Turkey. We try to define the main dispositions in an effort to improvement of women's employment by determining the recent movements to women's employment.Key words : Working Life, Employment Rate for Woman, Equal Opportunity, European Union