Otel işletmelerinde stres yönetimi: İstanbul'daki beş yıldızlı otel işletmeleri insan kaynakları bölümünde bir araştırma
A research on stress management in human resource departments at five star hotels in Istanbul
- Tez No: 303893
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, İnsan kaynakları bölümü, Stres Yönetimi, İstanbul, Hotel Management, Human Resources Department, Stress Management, Istanbul
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Stres son yıllarda özellikle çalışma yaşamında önemle üzerinde durulan iş verimliliğini, ikili ilişkileri ve kişinin yaşam kalitesini direk etkileyen psikolojik temelde incelenen bir kavramdır. Belirli düzeyde stresin insan yaşantısı üzerine olumlu etkileri bulunmakla beraber kişisel farklılıklarla göz önüne alındığında, stres düzeyinin artması kişide psikolojik ve fizyolojik deformasyona sebep olabilmektedir. Bu nedenle yöneticilerin işletmedeki stres düzeyini ve çalışanlar üzerine yaptığı etkiyi ve mücadele yöntemlerini iyi bilmelidir.Bu çalışmada İstanbul'da faaliyet gösteren uluslararası beş yıldızlı otellerin insan kaynakları bölümünde çalışan iş görenler üzerinde stresin etkileri incelenmiş, stres yaratan faktörler, çalışanların bunlara verdikleri tepkiler ve baş etme stratejileri belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, otel insan kaynakları bölümü üzerinde stres yaratıcı etkiye sahip en önemli etmenlerin örgüt yapısı ve politikasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.Ayrıca stres durumunda gösterilen tavırlar da genel olarak performans ve verimliliği olumsuz yönde etkileyen etmenler olarak ortaya çıkmıştır. Stresle baş edebilme yöntemlerine ilişkin ortaya çıkan sonuç ise genellikle fiziksel ve manevi baş etme ve bastırma, kaçınma yöntemlerinin tercih edildiği yönünde gerçekleşmiştir.Otel insan kaynakları çalışanlarının demografik özellikleri ile stres kaynakları boyutunda cinsiyet, stres durumundaki tavır boyutunda, stresle baş edebilme boyutunda ise yaş ve departmanlar açısından anlamlı faklılıklar ortaya çıkmıştır. Çalışmanın sonunda elde edilen veriler literatürde yer alan araştırmalarla karşılaştırılmış ve bir sonuca gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress is a concept that is studied on a psychological basis, which is momentously emphasized especially in professional life in recent years and directly affects ones efficiency at work, bilateral relations and quality of life. In addition to a certain amount of stress?s positive effects on ones life, when personal diversities are considered, the increase of stress level may cause psychological and physiological deformation on people. For this reason, the supervisors must know the stress level and the effect it has on employees at a company.In this study, the concept of stress, the various effects of stress on department employees and the causes of stress at the international five-star hotels? human resources departments in Istanbul, have been studied and how the employees reacted to them and their coping with stress strategies have been tried to be defined. As a consequence of the study, it has been established that the most important element which causes stress on hotel?s human resources department is the organizational structure and politics.In addition, the attitudes that come up under stress have emerged as elements which affect general performance and efficiency in a negative way. The result about the methods of coping with stress has been that employees generally prefer physical or spiritual methods to cope with stress.Hotel Human Resources employees? demographic characteristics and the sources of stress, attitudes under stress have brought out substantive differences on coping with stress. The data which was achieved at the end of the study has been compared with the studies in the literature and the comparison has been deduced.