5 yıldızlı otel işlemeslerinde hizmet içi eğitim ve iş tatmini ilişkisi: İstanbul Beşiktaş ilçesinde bir alan araştırması
The relation between internal service training and job satisfaction five star hotel enterprises: afield survey in Besiktaş town of Istanbul province
- Tez No: 303894
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA HAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Hizmet İçi Eğitim, İş Tatmini, Hotel enterprises, Internal Service Training, Job Satisfaction
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde, otel işletmelerinin çalışanları, sektörün gelişime açık yapısından dolayı, sürekli değişimlere seyirci kalmamak için, kendilerini yenilemek ve her konuda eğitmek zorundadır. Mesleğe yeni adım atmış veya yapmakta olduğu görevinden daha farklı bir işe getirilen iş görenler için hazırlanmış çeşitli eğitimler bulunmaktadır. Bunun öncelikli amacı, iş görene, yapılacak işi, departmanı, çalışma arkadaşlarını tanıtıp, işe uyum sağlamasıdır. Otelcilik endüstrisinin daimi gelişim içinde olması nedeniyle, iş görenlerin bu işin teorik eğitimini almış olsalar bile, sürekli güncelleştirilmesi gereken bilgilerini, hizmet içi eğitim yoluyla almaları kaçınılmazdır. Bu nedenle, otellerde bulunan İnsan Kaynakları departmanına önemli görevler düşmektedir. Bütün bunları yapmaktaki temel amaç, işini keyifle yapan mutlu iş görenler yaratmak, bu sayede de hizmet kalitesini arttırmak, işletmenin koyacağı temel hedefler doğrultusunda işleri yürütmektir. Her şeyden önce, eğitim verilecek konu ve iş görenin, bu departman tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, verilen bu eğitimlerin kısa ve uzun vadede istenilen hedeflere ulaşıp ulaşmadığı da, çeşitli değerlendirmelerle ele alınmalıdır. Daha sonra, varsa eksik kalan veya hata yapılan yerler tespit edilip, gerekli düzenlemeler zamanında yapılmalı ve işletmenin bu eğitimler neticesinde kazanımları en üst düzeye çıkarılmalıdır. Bu tez çalışmasının amacı, otelcilik sektöründe hizmet içi eğitim almış iş görenlerin iş tatmin düzeylerini ölçmek, hizmet içi eğitimin iş tatminini sağlama aracılığıyla iş görenlerin örgütsel bağlılığı, görev performansları ile kurumsal etkinlik faktörlerine olan etkisini ve iş tatmini, bağlılık ve bireysel performans düzeylerinin demografik özelliklerine bağlı olarak değişimini incelemektir. Alan araştırması İstanbul Beşiktaş İlçesindeki beş yıldızlı otel işletmelerinde hizmet içi eğitim almış iş görenleri kapsamaktadır. Alan araştırmasında anket tekniği uygulanmış olup, dağıtılan 275 anketten 252 tanesi geri dönmüş ve bilgisayar destekli analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın gerçekleştirildiği otel iş görenlerinin, iş tatmini, bağlılık ve performans düzeyleri ile örgütsel etkinlik seviyelerinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, employees of hospitality industry must be aware of the facts that rapid change of industry?s environment, train and refresh themselves, and also must take some precautionary steps for consistent progression. In hotel establishments, there are different types of training programs for the new comers and the staff who are promoted for another position.. The prior intention of this task is to orientate the employee about his/her job, department and colleagues. Because of continiouusly changing climate of the hospitality industry, employees have to update their knowledges via in-service training, even if they already have attended to tourism related programs. That?s why, Human Resources, Education and Quality departments are playing key role for training the employees. The main reason doing all these, is to create self-satisfied crew members , and to increase the quality of service in order to attain the pre-determined goals of the establishment.. Besides all of that, these departments should asssign the topics of the training and the staff to be trained. At the same time, they have to evaluate the outcomes of these efforts and check, whether they have attained their short run and long run goals.. The hotel establishment ought to benefit for training of its staff, find out if anything is missed or failed and should take some precautions at the right time. The main purpose of this thesis is, to measure the work satisfaction levels of the hotel keeping servers who have gotten internal service training. It is also about, how to analyze the organizational dependence, duty performances of the servers and their effects on the institutional activity factors. Another purpose is, to understand the change on job satisfaction, devotion and individual performance levels as per the demographic characteristics. Research consists of 4 different five star hotels situated in Beşiktaş. Field research covers the questionnaire held in 4 different 5 star hotels, and the results are edited through SPSS 17 package program. 252 questionnaire were gathered out of 275. As a result of this study, it is reached that the level of job satisfaction, devotion, duty performance and organizational effectiveness is high, among the hotel servers working in Besiktas, whose answered the questionnaire.