Sosyal güvencesi olmayan kent yoksullarının sağlık sorunları
Social security and health problems of the urban poor are not
  1. Tez No: 303916
  2. Yazar: GÜLAY GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sigortacılık, İşletme, Health Care Management, Insurance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Yoksulluğu, Sağlık, Sağlık Sigortası, Urban Poverty, Health, Health Insurance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu Tez çalışmasında sosyal güvencesi olmayan kent yoksullarının sağlık sorunları ele alınmaktadır. Buna göre, kent yoksulluğu ile sağlık problemleri ilişkilendirilmektedir. Yapılan çalışmaya katılan 350 deneğin 145? inin sosyal güvencesi bulunmamakta, 205? inin ise bireysel veya sosyal sağlık sigortaları bulunmaktadır. 350 deneğin tamamının yoksul kesimden olması, yoksullar arasında sağlık sigortası olanların sağlık hizmeti alımının, sağlık sigortası olmayanlara oranla daha iyi olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak toplumsal göç olayları, kaynakların azlığı ve buna bağlı üretimin yetersizliği, dışa bağımlılık, kırsal üretimden kentsel üretime geçilme çalışmaları, hızlı nüfus artışı, nüfus içindeki yaş dağılımının dengesiz olması, üretim dışı yaş grubunun fazlalığı, kaynakların dengesiz dağılımı, üreticinin Pazar bulma sıkıntısı, iş gücünün işsizlikten dolayı olan ucuzluğu gibi nedenlerden dolayı toplum içersinde giderek tüm dünya da olduğu gibi artan yoksulluğu beraberinde getirmiştir. Buna bağlı sağlık alanında büyük sıkıntılar yaşanmakta; birinci basamak sağlık hizmeti başta olmak üzere sağlık hizmetlerinin genelinin topluma ulaşmasında yetersizlikler ortaya çıkmakta, sağlık hizmetleri kısıtlı olarak sağlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work without social security health problems of urban poor are addressed. Accordingly, urban poverty is associated with health problems. 350 subjects participated in the studies of 145 'in the social security do not have, 205' in the individual or social health insurance are up. Be from the poorer sections of the entire 350 subjects, among the poor health insurance for those who purchase health care services, health insurance was found to be better than non.As a result of social processes of migration, sources of the scarcity and the related production failure, external dependency, rural production from the urban into production of studies, rapid population growth, population, the age distribution of the imbalance that production out of age group surplus of resources unbalanced distribution, the manufacturer's Sunday finding difficulty The cheapness of the labor force due to reasons like unemployment due within society as well as the whole world increasingly has brought increasing poverty. Are great difficulties in health related fields, especially in primary health care services to the community in achieving the overall lack of health services for the emerging, limited health services as possible.