Düzce'de 7-12 yaş grubu öğrencilerde, ailenin sosyal, ekonomik ve eğitim düzeyinin ağız hijyenine etkisi üzerine bir okul çalışması
In the age group of 7-12 students in Düzce, the family's social, economic and educational level of a school study on the effects of oral hygiene
  1. Tez No: 303942
  2. Yazar: OSMAN NURİ NİŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİM KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, Dentistry, Education and Training, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız-diş sağlığı, Sosyo-ekonomik düzey, eğitim düzeyi, Oral-dental health, socio-economic level, education level
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmanın amacı 1.2.3.4.ve 5. sınıf öğrencilerinin ailelerinin sosyo-ekonomik ve eğitim düzeylerinin çocuklardaki ağız diş sağlığı üzerine etkilerini tespit ederek, incelemek, tedavi ve eğitim gereksinimlerini belirlemektir.Düzce Cumhuriyet İ.Ö.Okulunda, çalışma grubunu oluşturan 242 kız ve 278 erkek toplam 520 ilköğretim öğrencisinin ve velilerinin verdiği yanıtlardan elde edilen verilerle birlikte araştırmacı tarafından evren üzerinde okulda yapılan ağız taramasında elde edilen verilerle çalışılmıştır.Ailelerinin sosyo-ekonomik ve eğitim durumları ile ağız ve diş sağlığı arasındaki ilişki, sorunlarının boyutlarına göre tedavi gereksinimleri, ağız diş sağlığı konusunda bilgi durumları hakkında veriler toplanmıştır.Araştırmanın sonuçları daha önce Türkiye'de yapılmış olan benzer çalışmaların sonuçlarıyla uyumludur.Sosyo- ekonomik düzeyi yüksek ailelerin çocuklarının ağız-diş sağlığı durumunun daha iyi, diş hekimine gitme sıklığının da daha fazla olduğu görülmektedir.Eğitim düzeyi daha yüksek olan ailelerin çocuklarının ağız-diş sağlığı durumunun daha iyi olduğu, fırçalama alışkanlığının daha fazla olduğu belirlenmiştir.Ancak bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.Okullarda öğretmenler ve ara sıra Diş hekimlerince ağız diş sağlığı eğitimi verilmekte ancak yeterli düzeyde değildir.Ağız-diş sağlığının geliştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanması ancak erken yaşlarda kazanılan fırçalama ve dengeli beslenme alışkanlığı, bilinçli bir sağlık eğitimi ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study 1.2.3.4.ve 5 of students' family socio-economic and educational levels in children to detect the effects of oral and dental health, to review treatment and to determine training needs.Duzce Cumhuriyet İ.Ö.Okulunda, the study group by 242 girls and 278 boys in total 520 primary school students and the parents' responses obtained with the data by the researcher on the entire population at the school the oral screening data obtained were studied.Socio-economic and educational status of families and the relationship between oral health problems according to the size requirements for treatment, information about oral and dental health status was collected on.The results have been previously done in Turkey is consistent with results of similar studies.Parents of children of high socio-economic status of oral health status better, go to the dentist more often is also seen.Education of children of parents with higher levels of oral health status was better, it was determined to be more brushing habits.However, between these two groups was statistically significant difference was found.Dentists in schools by teachers and occasionally given oral and dental health education, but is not sufficient.Development of oral health and to ensure continuity, but won early in the habit of brushing and a balanced diet conscious and health education will be possible with regular dental check.