Hastanelerde genel cerrahi bölümlerinde yapılan ameliyatların tıbbi analizi ve Üsküdar Devlet Hastanesi'nde bir uygulama
Medical analysis of surgeries in generall surgery departments in the hospitals and application in Üsküdar State Hospital
- Tez No: 303943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta beklentileri, hastalık, genel cerrahi ameliyatları, ameliyat- yatış günü ilişkisi, Patients expectations, disease, general surgery operations (surgeries), surgery- hospital day relation ship
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalışmasında Üsküdar Devlet Hastanesinin 01.01.2007 ? 30.06.2009 tarihleri arasında genel cerrahi servisinde yapılan ameliyatların tıbbi analizi yapılmaktadır. Araştırma da genel cerrahi servisinde ameliyat olan hastaların ameliyat türlerinin hastanedeki kalış süresindeki beklentilere etkileri araştırılmıştır. Araştırma da anketle veri toplama yöntemi tercih edilmiştir. 05.01.2010 ? 05.04.2010 tarihleri arasında genel cerrahi servisinde ameliyat olan 127 hastaya ameliyatlarına göre hastanedeki kalış süresindeki beklentileri üzerine 47 soruluk bir anket uygulanmıştır.Yapılan araştırmada; Üsküdar Devlet Hastanesinde genel cerrahi servisinde yatan hastaların hastalıkları ve yapılan ameliyatlar tanımlanmıştır. 01.01.2007- 30.06.2009 tarihleri arasında genel cerrahi servisinde yapılan ameliyatların tıbbi analizleri yapıldı. Bu analiz sonuçlarına göre hastaların hastanede ortalama kaç gün yattığı verileri elde edilip tablolaştırılmıştır.Hastalar uygulanan anket analizlerinde sorulan sorulara verilen yanıtlardan hastaların hastaneye yattıkları zaman hastalıklarına göre ameliyat sonrası ne zaman taburcu olacakları konusundaki beklentilerini neler olduğu ve bu beklentilerini etkileyen nedenlerin neler olduğunu görülmüştür. Hastaların bu beklentilerini ve kalış süresini etkileyen nedenler aralarındaki ilişkinin nasıl olduğunu elde edilen verilerle incelenmiştir. Verilerin analizinde ki kare testi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the surgeries operated in general surgery department of Üsküdar State Hospıtal between the dates 01.01.2007 ? 30.06.2009 has been medically analyzed. The research has been performed on the effects of surgery types for the patients having surgeries in general surgery department on the duration of the hospital stay. Survey method has been selected in this research. A survey containing 47 questions have been applied regarding the expectation on the duration of hospital stay to the 127 patients having surgeries in general surgery department between the dates 05.01.2010 ? 05.04.2010.In this research; the diseases of the patients and surgeries operated in the general surgery department of Üsküdar State Hospital. The medical analysis of the surgeries in general surgery department between the dates 01.01.2007 and 30.06.2009 have been peformed. The data of total duration of hospital days for the patients according to this analysis have been achieved and tabulated.According to the answers given to the qestions to the survey applied to the patients, expectations of the patients about their duration of hospital days after surgery and the effect related to the expectation have been realized. The relation ship between these expectations of patients and the reasons affecting the duration of hospital days have been evaluated based on the acquired data. Chi square test has been used in the data analysis.