İlköğretim kurumlarında çalışan kadın öğretmenlerin yönetici olmalarını etkileyen faktörlerin araştırılmasına ilişkin bir uygulama: Bağcılar örneği
A research on the factors which affect female teachers? becoming directors: Sample Bağcılar
  1. Tez No: 303946
  2. Yazar: HÜLYA SIRMA KELEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA ŞULE KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın öğretmenler, yöneticilik, ataerkil yapı, toplumsal cinsiyet, şeffaf tavanlar, Female teachers, monitoring, patriarchal lifestyle, sex of society, transparency
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, ilköğretim okullarında çalışan kadın öğretmenlerin yönetici olmaları önünde engel olan etkenlerin belirlenmesine yöneliktir ve alan araştırması kullanılmıştır.Söz konusu alan araştırmada veriler, Lokman Usluer (2000)'in geliştirdiği ?Kadın Öğretmenlerin Yönetim Kadrolarına Atanmasını Engelleyen Etmenler? ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçek; kişisel bilgiler ve ilgili anket soruları olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Araştırmanın evrenini İstanbul'un Bağcılar ilçesinde görev yapan 200 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma yansız olarak seçilen örneklem üzerinde, rastgele seçimle yapılmıştır.Verilerin analizinde t- testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırmada kadın ve erkek öğretmenlerin ataerkil değerler doğrultusunda, toplumsal cinsiyet rollerini benimsedikleri, buna bağlı olarak yönetim kadrolarında kadın öğretmenlerin fazla yer alamadıkları belirlenmiştir. Araştırmada erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere oranla ?cinsiyetçi kalıp yargıları daha fazla benimsedikleri bulgusu ortaya çıkmıştır.Gerek kadın gerekse erkek öğretmenlerin büyük çoğunluğu, kadın öğretmenlerin yönetim kadrolarında yer almamalarını, kadınlarda ev ve çocuklara yeterli zaman ayıramama endişesinin hakim olmasına, yönetici maaşlarının, öğretmen maaşlarından çok faklı olmamasına, kadınların bu konudaki isteksizliklerine ve cinsiyetçi rollerle küçük yaşlarda itibaren kuşatılmış, buna göre eğitim almış kadınların kendilerine güven duymamalarına bağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done to set the negative effects that affect female teachers?s becoming directors with the use of field search method.The information at the field search has been gathered with the use of the scale ?The Factors Which Affect Negatively Female Teachers Becoming Directors? developed by Lokman Usluer (2000). The scale consists of two parts personal information and related questionnaire.The research enclose 200 teachers who work in Bağcılar,İstanbul.The research sampling has been chosen neutrally and randomly.T-test and one way variance method has been used in analyzing data.As a result of research it has been set that female teachers can not become directors so much because both male and female teachers adopt roles of sexes according to patriarchal lifestyle .Also according to research male teachers adopt more to sex roles comparing to female teachers.According to both male and female teachers female teachers can not become directors so much because of concern of child care time,because there is not so much difference between director and teacher salaries ,because women are reluctant,because woman are brought up with patriarchal lifestyle and because woman don?t trust themselves.