Sinemada roman uyarlaması: Aşkı Memnu romanının filmiyle kuşak çatışması açısından karşılaştırılması
Novel adaptation to cinema: The comparsion of the novel of ?Aşk-ı Memnu? with it?s movie in the way of conflict of generation
  1. Tez No: 303980
  2. Yazar: CAN SİVRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, roman, uyarlama, kuşak çatışması, cinema, novel, adaptation, generation gap
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu Tez Çalışmasında; ; Sinemada Roman uyarlaması bağlamında Aşk-ı Memnu romanı ve filminin kuşak çatışması bakımından karşılaştırılması ele alınmaktadır. Buna göre, edebiyat eserlerinin, genellikle de romanların sinemaya uyarlanması sorunlu bir konudur. Çükü romanlar, yani yazılı metinler sinema dilinde yeniden oluşturulurken, sinema ve romanın kendi anlam yaratma süreçlerinden kaynaklanan sorunlar oluşturmaktadır. Bu çalışma Aşk-ı Memnu filmi ve romanı edebiyat ve sinema gibi farklı alanın kendi doğalarından kaynaklanan yapısından ötürü roman filme uyarlanırken, filmle roman arasındaki farklılıkların anlaşılması ve açıklanabilmesi amacıyla yapılmıştır. Filmle, romanın kuşaklar çatışması açısından karşılaştırılması ise kuşaklar çatışmasının romanın olay örgüsü içerisinde olayların neden ve sonuçlarında etkisinin büyük olduğu düşünülmesindendir
Özet (Çeviri)
İn this thesis; ; The comparison of the Aşk-ı Memnu novel with it?s movie in the way of the conflict of generation as part of novel adaptation to cinema has been handled. Accordingly, the adaptation of literature pieces, generally, novels to cinema is a problematical matter. Because while novels, written texts are reproducing in the cinema language, a problem arises from the meaning creation periods of cinema and novel. This work has been done with the aim of comprehension and explanation of the differences between the movie and novel while adapting to cinema for their own natures of literature and cinema like Aşk-ı Memnu movie and novel. And the comparison of the movie with the novel in the way of the conflict of generation has been done because it is thought that the conflict of generation has strong effect in the reasons and results of the events in the story line of the novel.