Bir Ressamın Portresi: 'Mehmet Özer' Yaşamı Oynamak
The Portrait of an Artist: 'Mehmet Özer' Playing Life
  1. Tez No: 303999
  2. Yazar: HALE ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER PAKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Özer, oyun, nokta, çizgi, göz, ritim, belgesel, Mehmet Özer, game, point, line, eye, rhythm, documentary
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tez projesi olarak BİR RESSAMIN PORTRESİ / MEHMET ÖZER ``YAŞAMI OYNAMAK'' adlı bir belgesel film çekilmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde Ressam Mehmet Özer'in biyografisine, Çağdaş Türk Resim Sanatı içinde ki yerine ve sanatsal çalışmalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde filmin hazırlık aşamasındaki çalışmalara (ropörtaj, belge tarama, fotoğraf çekimi vb. gibi..), amaçlara, film için hazırlanmış tasarımlara ve prodüksiyon bilgilerine yer verilmiştir. Bu film çalışmasında Mehmet Özer'i kendi dilinden, çocukluğundan bugüne kronolojik olarak fotoğraflarıyla, eserleriyle, eserlerinin bilgileriyle ve atölyesinde gerçekleşen doğaçlama üretim performanslarıyla tanımaya çalışıyoruz. Ressam ne üretiyor, nasıl üretiyor, neden bu yolu seçti, eserleriyle ne anlatıyor? Bu soruların yanıtları aranmaya ve verilmeye çalışılır. Yanıtlar doğrultusunda belgesel, temel kavram olarak ?oyun? kelimesini seçiyor ve ?oyun? kavramı, belgeselin bakış açısını, felsefesini, kurgusunu önemli derecede etkiliyor. `Oyunu Yaşamak', `Yaşamı Oynamak' ressamın özellikle bu belgesel çalışmada vurgu yapılan seri çalışmalarının adları. Çocukluğunda geçen süreçleri ve oyun dilini resimlerine aktaran ressam, burada yaşamın temel noktasının bir oyun olduğunu, oyunun sanat içerisinde bir yöntem olabileceğini ve dolayısıyla kullandığı elemanların hem çocuk oyununda kullanılan elemanlar, hem de görsel anlatımdaki elemanlar olabileceğini düşünüyor. Belgesel çalışması bir nokta ile başlayıp tekrar aynı noktaya gelerek ``başı sonu bir'' veya ``başı sonu aynı'' bu nokta ile yaşamın sürekliliğine vurgu yaparak biter.
Özet (Çeviri)
As a dissertation project, a documentary film named The Portrait of an Artist / Mehmet Özer ?Playing Life? has been directed. The first chapter of this work covers the biography of artist Mehmet Özer, his place in the contemporary Turkish Art and his artistic works. The second chapter focuses on the preparation phase of the film (interview, document search, photo shooting etc.), its objectives, the designs prepared for the film and the production information. In this work, we try to be familiar with Mehmet Özer by his own words, his works and their information, the pictures set chronologically from his childhood to our day and his impromptu production performances materialized in his workshop. What does the artist produce? How does he do it? Why did he choose this way? What does he tell in his works? The answers to these questions are tried to be found and given. In the light of the answers, the documentary chooses the word ?game? as the basic concept and this concept affects the perception of the documentary, its philosophy and construction to a large extent. `Living the Game? and `Playing Life? are the names given to the serial works of the artist particularly emphasized in this documentary. The artist, who has transferred the periods in his childhood and the language of the game, thinks that the basic point in life is a game; this game can be a method in life and thus the components he used can both be the ones used in children?s games and the ones taking place in visual narration. This documentary sets out from a point and ends in the same one emphasizing the permenance of life with this point having ?similar beginning and ending?.