S.S.C.B.'nin dağılmasından günümüze Türkiye'nin Ermenistan ve Azerbaycan ile olan ilişkilerinin Türk dış politikasındaki Kafkasya yaklaşımlarına etkileri
Today collapse of the USSR Turkey's relations with Armenia and Azerbaijan in Turkish foreign policy approaches the effects of the caucasus
  1. Tez No: 304009
  2. Yazar: FULYA ODUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK S. GÜLBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Ermenistan, Türk Dış Politikası, Diaspora, Dağlık Karabağ, Azerbaijan, Armenia, Turkish foreign policy, Diaspora, Nagorno-Karabakh
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışmasında; Türkiye'nin SSCB'nin yıkılmasının ardından Kafkasya'daki komşularımız Azerbaycan ve Ermenistan'la olan ilişkileri ve bu ilişkilerin Türkiye'nin dış politikasına etkileri incelenmektedir.Ancak bu etkilerin temellerini atan ve tarihte de var olan ilişkilere değinilmiştir. SSCB yıkılmadan önceki bu iki devletle olan ilişkiler, ABD, Fransa, Sovyetler gibi büyük devletlerle de etkileşim halinde bulunmuştur. Azerbaycan ve Ermenistan'ın bağımsızlıkları önceki dönemden sonra bağımsızlık sonrası dönemde de yine büyük devletlerle olan münasebetler büyük oranda yoğunluk arz etmiştir. SSCB yıkıldıktan sonra hem iki devletle, hem de büyük devletlerle olan politik ilişkileri; çeşitli olaylar çerçevesinde belirlenmiştir. Bu olaylar sınır kapısı sorunu, çok daha eskilere dayanan diaspora, Dağlık Karabağ, PKK-Ermeni işbirlikleri ve yapılan çeşitli antlaşmalardır.Bu tezin amacı sözü edilen olaylar ışığında 1990 sonrası dönemdeki Azerbaycan ve Ermenistan'la Türkiye arasında olan ilişkilerin diğer devletlerle olan ilişkilere de yansımaları incelemektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the relations of Turkey with Azerbaijan and Armenia being of neighbours in Caucasian following demolition of union of soviet socialist republics and effects on foreign policy are examined. However, relations being the basis of these affects and existing in the history are described in this study. Before demolition of USSR, interaction is seen with USA, France, Soviets, etc. Independency of Azerbaijan and Armenia constituted density for relations with great states before and after the independency. Political relations with these two states and great states were determined within the scope of various events following demolition of USSR. These events include the problem of border gate, Nagorna Karabagh, PKK- Armenia relations and various agreements. The aim of this thesis is to examine the reflections of these relations of Azerbaijan and Armenia and Turkey to the relations with other states for post-1990 period in the light of this information.