Akciğer kanserinde ağrının yaşam kalitesine etkisi ve başetme yöntemleri
The affect of lung cancer pain on life quality and determining the ways to cope with
  1. Tez No: 304029
  2. Yazar: İPEK KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KİTAPCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Ağrının Yaşam Kalitesine Etkisi, Baş Etme
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, akciğer kanseri olan hastalarda ağrının yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın örneklemini, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi ve Araştırma Hastanesi'nde 05 Ekim 2009 ? 10 Temmuz 2010 tarihleri arasında akciğer kanseri ağrı nedeniyle başvuran 100 hasta oluşturdu.Verilerin toplanmasında hasta bilgi formu ve Yaşam Kalitesi Ölçeği (The Mos 36 Item Short Form Health Survey - SF 36-) kullanıldı.Çalışmamızın sonucunda; 61 yaş ve üzeri olguların genel sağlık puanlan diğer yaş gruplarına göre ileri derecede anlamlı olarak yüksek bulundu (p0.05), eğitim seviyesi arttıkça fonksiyonel durum puanı farklılık göstermemektedir. Çalışmamızda akciğer kanseri hastalarında ağrıda yaşam kalitesi alanlarından en çok fonksiyonel durumun etkilendiği saptandı. Fonksiyonel durum puanı, global yaşam doyumu, esenlik puanı ve genel sağlık puanı medeni durumuna göre farklılık göstermedi. Fonksiyonel durum puanı, sosyal güvenceye göre farklılık gösterdi. Fonksiyonel durum puanı, global yaşam doyumu, esenlik puanı ve genel sağlık puanı ekonomik duruma göre farklılık göstermedi. Fonksiyonel durum puanı, global yaşam doyumu, esenlik puanı ve genel sağlık puanı sigara kullanımı durumuna göre farklılık göstermedi. Fonksiyonel durum puanı, global yaşam doyumu, esenlik puanı ve genel sağlık puanı alkol kullanımı durumuna göre farklılık göstermedi.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted for descriptive purposes, namely to establish the quality of life and its determining factors regarding the patients suffering from lung cancer pain.In this study a total of 100 patients were selected from Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi ve Araştırma Hastanesi those with lung cancer pain complaints between October 5, 2009 and July 10, 2010.Relevant data was obtained from a preformed patient questionnaire and Life Quality Inventory (The Mos 36 Item Short Form Health Survey - SF 36-).Results of our study pointed out that general health scores of patients above 61 years of age were significantly higher than other age groups (p