İlaç sektöründeki işletmelerde toplam kalite yönetimi ilkeleri uygulamaları şirket performansı ilişkisi ve saha çalışması
Principles of total quality management applications, its relationship to company performance and field work in pharmaceutical industry establisments
- Tez No: 304030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ZEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri, Performans, İlaç Sektörü, Total Quality Management, The principles of Total Quality Management, Performance, Pharmaceutical Industry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küreselleşen dünyada; teknolojinin gelişmesi, internet ve ulaşım araçlarının yoğun bir şekilde kullanılması her alanda olduğu gibi iş hayatında da etkili olmaktadır. Her türlü olumlu, olumsuz gelişme iş hayatında ve sosyal hayatta duyulmaktadır. Bu nedenle tüm işletmeler tüm iç ve dış müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini, rakiplerinin bir adım önünde olacak şekilde karşılamalı, eski uygulamaları bırakıp, Toplam Kalite Uygulamalarını hayata geçirmelidirler.Bu tez çalışması; genel olarak ilaç sektöründeki TKY uygulamalarını ve uygulamaların firma performansına etkisini incelemiştir. Bu amaçla hazırlanan 80 soruluk anketle 2009 yılında ilaç sektöründe ki 116 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Birinci bölümde kalitenin tanımı, tarihi gelişimi ve TYK'nin kurucuları ve ilkeleri ele alınmıştır. İkinci bölümde TKY ve performans ilişkisi incelenmiş ilaç sektörü örnek bir firma ile anlatılmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise yapılan anketin analiz ve verileri, TKY'nin ilkelerinin şirket performansına etkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In today?s global world; improvements of technology, intensely use of internet and means of transport devices influence all areas as well the business world. There are all kinds of positive and negative developments in business world and social life. Therefore all of the companies should supply the needs and expectations of internal and external customers with being a cut above from their rivals. They should give up old applications and carry out Total Quality Management.This thesis work generally examined applications of Total Quality Management and the effects of these applications on the firm performance. 80 question survey prepared for this purpose was conducted among 116 people from pharmaceutical industry in 2009. In the first section, description and historical development of quality, founders and principles of Total Quality Management were examined. In the second part, the relation between Total Quality Management and performance was examined; pharmaceutical industry was tried to explain with a model firm. In the last part, analysis and data of the conducted survey, the effects of Total Quality Management on company performance were stated.