Takım üyelerinin güven duygusu ve verimlilikleri arasındaki ilişkiler
The relationships between team members' the sence of trust and the efficiency
- Tez No: 304034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ SALİH İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Güven Duygusu, Takım, Verimlilik, The Trust, The Sense of Trust, Team, The Efficiency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma, öncelikle takım ve güven duygusu, verimlilik kavramlarını literatür taraması yaparak tanımlamakta ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Takımlarda, güven duygusunun verimlilik için gerekli ve önemli olduğunu; verimliliğin zamanla kültürel bir değer haline geleceğini anlatmaktadır. Son olarak da, anlatılanlar çerçevesinde bir alan araştırmasını ortaya koymaktadır.Takım kavramı; takımda yer alan üyelerin paylaştıkları temel tutumlar, değerler, semboller ve uygulamalar biçiminde tanımlanabilir. Organizasyonlarda kültür; formel uygulamaları, informel uygulamaları, değerleri, alışkanlıkları, dili ve fiziksel ortamı kapsar. Verimlilik kavramı; birey, grup, örgütün bölümleri, örgütün tamamı, endüstri ve milleti anlatmak için kullanılmış ve randıman, etkinlik, isteklendirme, bireysel performans kavramları ile eşanlamlıymış gibi ifade edilmiştir. Verimlilik, çıktıların girdilerle karşılanma oranıdır. Buzdolabı, otomobil, üniversite diploması vb. gibi meydana getirilen çıktılar, kullanılan girdilerle elde edilir. Bu girdiler genelde ham madde, emek, enerji vb. ifade edilir. Günümüzde bu girdilerden en önemlisi emek, yani insandır. Verimliliğin artırılmasında ise, diğer girdilerden daha çok insan önemli hale gelmiştir. İnsanın olduğu yerde de kültür vardır. Böylece, örgüt kültürü verimliliğin artırılmasında temel faktör olmuştur. Bir takımın, örgüt kültürü ne denli güçlü ise verimlilik de beraberinde en üst düzeyde olacaktır. Takımların sahip olduğu kültürel yapı, verimliliği artıracak ve verimlilik kültürel bir değer haline gelecektir.
Özet (Çeviri)
This study initially describes sense of team and trust, efficiency concepts by examining the literature, and shows relationship between these concepts. It explains that sense of trust is necessary and important for efficiency; the efficiency will become a cultural value with time. Finally, it also presents a field research.Team concept can be defined as whole of basic attitudes, values, symbols and applications shared by members in the team. In organizations, culture includes formel applications, informel applications, values, habits, organizational stories, language and physical environment. The efficiency concept is used to explain individual, group, units of organization, whole of organization, industry and nation, and this concept is expressed synonymous as productivity, activity, motivation, individual performance. Efficiency is comparison rate of outputs to inputs. Outputs, constituted such as refrigerator, cars, university degree, are got by used inputs. These inputs are generally expressed such as raw materials, labor, and energy. Nowadays, the most important input is labor that is human. In improving the efficiency, human becomes more important rather than the others. In addition, human is cultural beings. Therefore, the organization culture has become basic factor in improving the efficiency. Of a team, the stronger organization culture is, the higher level efficiency will be. Besides, the cultural structure of teams will increase efficiency and efficiency will become a cultural value.