Türkiye'de ki sağlık yönetiminde hemşirelik mesleğinin durumu ve geleceğinin analizi
The situation and future analysis of nursery in management of health in Turkey
  1. Tez No: 304035
  2. Yazar: NEVİN GAVAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nurse, Nursing Profession, Health, Health Management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Hemşire, sağlık ekibi içinde tedavi edici, eğitsel planlarının geliştirilmesi ve uygulanmasında aktif rol alan bir meslek elemanıdır. Sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik gelişmeler hemşireliğin meslek olarak gelişmesini etkilemektedir. Her ne kadar hemşirelik başlangıç tarihinde hizmete çağrı, hekimin yardımcısı ya da kendini başkalarına adamaya yönelik dini bir görev olarak nitelendirilmiş ise de günümüzde bilimsel bir disiplin olarak kabul edilmektedir. Çalışmadaki amaç; Türkiye'de ki sağlık yönetiminde hemşirelerin görevi ve etkinliğinin neler olabileceğini, gelecekteki pozisyonunu değerlendirebilmesi için yönetimde yer almalarının araştırılmasıdır.Ülkemizde hemşireliğin meslekleşme mücadelesi hala devam etmektedir. Gelişmiş ülkelerde, hemşirelik özerkliğine kavuşmuş ve ayrı bir sağlık disiplini olduğunu kanıtlamış durumdayken, ülkemizde hemşirelik mesleği hala ayrı bir disiplin olduğunu kanıtlamaya çalışmaktadır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde hemşireliğin eğitim düzeyinin en az lisans düzeyine yükseltilmesi hemşirelik mesleğinin gelişmesine önemli derecede katkıda bulunmuştur. Hemşirelerin mesleki durumları ile ilgili anket uygulaması yapılmış, hemşirelik mesleğinin yönetimde de başarılı olabilecekleri kanıtlanmaya çalışılmıştır. Hemşirelerin aldığı eğitimin yanı sıra verdiği hizmetlerin ağırlığı, iş yükü hemşirelerdeki stresi arttırmakta, doyumsuzluğa ve verimsizliğe neden olmaktadır.Anahtar kelime: Hemşire, Hemşirelik Mesleği, Sağlık, Sağlık Yönetimi
Özet (Çeviri)
Nurse is a member of profession of health care team who has an active role in developing and applicating therapeutic plans. Social, cultural, scientific and technologic developments effect development of nursery as a profession. Although in the beginning dates; nursery has been defined as a service call, assistant of medical doctor or a religious mission adoring to other people, nowadays it is accepted as a scientific dicipline. The aim of this study is to investigate the mission and efficacy of the nurses in the management of health in Turkey and to evaluate the future position of nurses in health management.In our country struggle of nursery to be a profession still continues. Although nursery in developed countries gained its self determination and established as a seperate health dicipline; in less developed countries such as our country the profession of nursery still works to establish itself as a seperate dicipline. Increasing the level of education of nursery at least to bachelor's degree with in the body of Ministiry of Health was an important development for the profession of nursery. A survey was made for the professional situations of nurses, and studied to prove that nurses may be succeed on management of health also. In addition to education given to nurses the work load and heaviness of their duty increases the stres on them and leads to inefficiency and dissatisfaction.