Boş zaman yönetimi ve rekreatif faaliyetler: Memur emeklilerinin rekreatif faaliyetlerinin analizine ilişkin bir uygulama
Leisure time management and recreatif activities: An application related to analysis of retired civil servants? recreatif activities
  1. Tez No: 304037
  2. Yazar: METEHAN YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, Boş Zaman Değerlendirme, Rekreasyon, Rekreatif Faaliyetler, Leisure, Leisure Assessment, Recreation, Recreational Activities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde tarih içerisinde gerek sanayileşmenin getirdiği yenilikler gerekse yeni icatlar ile insanların çalışmaya ayırdıkları zamanda ciddi bir kazanım meydana gelmiştir. Bu kazanım beraberinde serbest zaman ve serbest zamanlarda yapılan aktiviteler olarak da tanımlanan rekreatif aktiviteler kavramını modern insanın hayatına yerleştirmiştir. Artık rekreasyon ve rekreatif faaliyetler insana kazandırdığı öz güven, fiziksel sağlık, stresten arınma, kendini sınama gibi birçok kazanımları ile hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur.Bu araştırma ile ülkemizde önemli bir sosyal grup olan memur emeklilerinin rekreatif faaliyetlerinin analizleri yapılmış, memur emeklilerinin rekreatif faaliyetlere yaklaşımları, beklentileri, katılamama sebepleri anket yöntemiyle toplanan çeşitli bulgularla ortaya konulmuştur. Ülkemizde memur emeklilerinin rekreatif faaliyetlere maddi yetersizlikler ve sağlık problemleri nedeniyle katılamadıkları saptanmıştır. Yine memur emeklilerin rekreatif faaliyetlere katılmak maksadı ile gerek devlet, gerekse özel sektör tarafından teşvik edilmesi gerekliliği önemli bir etken olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Present on, innovations brought by industrialization and new inventions created a serious achievement on the time people spend for work. This achievement brought free time and free time activities defined in the concept of recreational activities into the life of modern humans. Recreation and recreational activities gave people indispensable gains such as self confidence, physical health, stress purification, and self test.This research helped to make an analysis on retired officers, an important social group of our country. This analysis covers recreational activities, retired civil servants? approaches on these activities, their expectations, and inability to participate, collected by the various survey methods and findings. In our country retired officers were found unable to attend recreational activities because of financial insufficiency and health problems. Again, encouragement of retired officers by the government and private sector has been identified as another important factor.