Sakarya Emniyet Müdürlüğü il merkezinde görevli polis memurlarının serbest zaman değerlendirme alışkanlıklarının incelenmesi
The leisure intrests of the police officers that working in The Central Police Department of Sakarya
  1. Tez No: 253433
  2. Yazar: NAZMİ AYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVDA BAĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Rekreasyon, Spor, Polis, Leisure Time, Recreation, Sport, Police
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü il merkezinde görevli polis memurlarının serbest zamanlarında ne tür faaliyetlere katıldıkları, bu faaliyetlere zamanlarının kalıp kalmadığı, ne tür serbest zaman alışkanlıklarının olduğunun ve bu faaliyetlere katılmanın çalışma performansına olan etkilerini tespit edip öneriler sunmaktır.Araştırmanın ilk bölümünde zaman, serbest zaman ve rekreasyon ve Emniyet Teşkilatı hakkında genel bilgiler verilmiş, araştırmanın ikinci bölümünü yöntem ve metot kısmı, üçüncü bölümde, araştırma ile ilgili bulgular ve son bölümü tartışma ve sonuç kısmı oluşturmuştur. Araştırmanın evrenini il merkezinde çalışan 1074 polis memurundan tesadüfî yöntemle seçilen 245 polis memuru oluşturmuştur.Bu araştırmada Nurettin Özkökeli'nin 1998 yılında hazırladığı ? Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik kuvvet Şube Müdürlüğü Birim Elemanlarının Serbest Zamanları Üzerine Bir Araştırma ? isimli tezinde kullandığı 23 soruluk ankete bir soru ve bazı soru seçeneklerine yeni maddeler eklenilerek kullanılmıştır. Anket deneklere, araştırmacı tarafından mülakat yöntemi ile anketin geçerliliği ve güvenirliği ön test yapılarak uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS istatistik programı kullanılmıştır.Bu araştırmaya göre polis memurlarının % 62,4 gibi büyük bir kısmının boş zamanlarında etkinliklere yeterince katılamadıkları, % 86,9 oranındaki kısmın daha az çalışarak daha fazla zamana sahip olma isteğinde olduğu, % 84,5 gibi bir kısmın boş zaman etkinliklerinin çalışma verimini arttırdığı yönünde cevap vermiştir.Sonuç olarak Sakarya il merkezinde görev yapan polis memurlarının yeterli serbest zamanlarının olmadığı, çalışma saatlerinin düzensizliği ve fazlalığı, polislik mesleğinin yorucu ve stresli olduğu ayrıca rekreatif faaliyetlere katılan polis memurlarının çalışma verimlerinin arttığı tespit edilmiştir.Bu nedenlerle; polislerin serbest zaman faaliyetlerine duydukları gereksinimin önemi ve gereği ortaya çıkmış ve bu çalışmada bu tür problemlere çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The police officers tahat working in the Central Police Department of Sakarya, they have any spare time for different activity, what kind of activity and these activitys can have any time sequintly on the days and which habit and these habits that which effects on the working performance is established and suggested.İn this study discoursed some of the general information on the first episode, abouts spare time recreation nations and central police departmant. Second episode, discoursed about method, and the last episode is about evedance and comments .Origin of the study , we selected random 1074 police officers members live in the city centre of the Sakarya and sampling frame consits 245 of them.İn this study, used Nurettin ÖZKÖKELİ ` s ?A Study About Ankara Police Department of Contingency Force Office Members Spare Time `?prepared on 1998 , and added 23 questions .Survey to experimental with resercher audience method , survey? s avilability and trustfulness tested primarily. Disposed in the study SPSS program for finding specification , considered and calculateddatas.Consequently, police officers to %62,4 such as big part can?t find spare time, %86,9 wishes working little bit time and have most spare time , %84,5 told and think spare time is put on the performance at the working.As a result of police officers who worked in Sakarya provinces not have enough free time to study policing profession theirs hours disorder tiring and stressful, and that surplus the work of police officers also participated their productivity reagents increased activity has been determined.This study was performed when the police therefore free of the need importance and to necessery action of their need this appear and this work is presented suggested solution to problems.