Osmanlı-Rus Harbi'nde Kafkas Cephesi
The Caucasian Front during the 1877?1878 Ottoman-Russian War
  1. Tez No: 304053
  2. Yazar: HAKKI YAPICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SİNAN BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1877?1878 Osmanlı-Rus Harbi, Kafkaslar, Zivin, Ruslar, 93 Harbi, Kars, Erzurum, Bayezid, Berlin, Ermeni, The 1877?1878 Ottoman-Russian war, the Caucasus, Zivin, the Russian, Kars, Erzurum, Bayezid, Berlin, Armenian
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
Bu çalışmada 1877?1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Kafkas Cephesi'nde meydana gelen gelişmeler ele alınmıştır. Çalışma beş ana bölüme ayrılmış olup, girişte konunun mahiyeti ve kullanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, savaş öncesi meydana gelen iç ve dış siyasi gelişmeler irdelenmiştir. Ayrıca Kafkasya'nın tarihî coğrafyası ve stratejik önemi ortaya konulmuştur.İkinci bölümde savaş öncesi tarafların personel durumu, silah durumu, sağlık hizmetleri ve lojistik gibi askeri güçleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve akabinde harbin ilânı ve Rusların bölgede yaptığı işgaller ele alınmıştır.Savaşta önemli bir yeri olan Zivin Muharebesi ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler üçüncü bölümde ele alınmıştır. Türk ordusunun Rusları takibi, Kars ve Doğu Bayezid kuşatmalarının kaldırılışı ve Yahniler ve Gedikler muharebeleri de yine bu bölümde etraflıca incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise Aziziye savaşları ve akabinde Kafkas Cephesi'ndeki savaşın sonucu işlenmiştir. Edirne Mütarekesi, Ayastefanos ve Berlin Antlaşmaları ve bunların Kafkas Cephesi'ne etkisi ayrıntılı olarak ele alınmıştır.Beşinci bölümde ise antlaşmalardan sonraki Ermeni Meselesi, göçler, sınırların yeniden düzenlenmesi, savaşın neticeleri gibi siyasi gelişmeler detaylı olarak incelenmiştir. Araştırmada başta ATASE Arşiv Belgeleri, Başbakanlık Osmanlı Arşiv Belgeleri olmak üzere, konumuzla alakalı yerli, yabancı kaynak ve araştırma eserlerden istifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the events occurred in Caucasian front during the 1877?1878 Ottoman-Russian war. The study is divided into five chapters and in the introduction, the importance of subject and the sources used are given. In the first chapter, the domestic and external political issues in the pre-war period are examined. Besides, the historical geography and strategical importance of Caucasia are mentioned.In the second chapter, the military situations about personnel, weapon, medical services and logistics of both sides are examined and the Russian occupation in the region is given. The Zivin war which has an important place in the war, and the subsequent developments are given in chapter three. The Turkish army chase through the Russian troops, raising the seize of Kars ve Doğu Bayezid and Yahniler and Gedikler battles are scrutinized.In the fourth chapter, the results of Aziziye battle and subsequent wars in the Caucasian front are given in detail.In the fifth chapter, the political issues such as the Armenian issue after the agreements, emigrations, and reorganization of the borders are examined comprehensively.In the study, the native and foreign sources and several research including ATASE archives and Prime Ministry Ottoman Archives were used.