Sağlık hizmetlerinde halkla ilişkiler uygulamaları
Public relations action in health systems
- Tez No: 304100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Public Relations, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Sağlık, Public Relations, Health
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Halkla İlişkiler yalnızca sağlık sektörü için değil, tüm sektörler için hayati bir öneme sahiptir. Özellikle günümüz çağdaş işletmecilik anlayışında, toplam kalite yönetimi uygulamalarında halkla ilişkiler değişmez bir öğe olarak yerini almıştır.Özünde insan ilişkilerinin yatması nedeniyle, halkla ilişkiler giderek artan öneme sahiptir. Ayrıca değişen toplumsal koşullar da halkla ilişkilere duyulan gereksinimi arttırıcı rol üstlenmektedir.Sağlık sektörü ve hastanelerde halkla ilişkiler uygulamaları daha çok önem kazanmaktadır. Bunun nedeni hastaneye gelen hastanın, aldığı sağlık hizmetini teknik yönden değerlendirme imkanının olmamasıdır. Asimetrik bilgi mevcudiyeti hastanın aldığı hizmeti değil de, hizmeti alış biçimini, aldığı ortamı ve hizmeti veren kişileri değerlendirmesine neden olmaktadır.Halkla ilişkiler hastanelerde müşteri memnuniyetini sağlamada, verimliliği artırmada çok önemli bir fonksiyona sahiptir. Bu nedenle hizmet sektörlerinde, hastanelerde iyi bir halkla ilişkiler birimi oluşturulması gerekmektedir.Bu çalışmada, halkla ilişkiler kavramı, sağlık sektöründe halkla ilişkiler uygulamaları ve halkla ilişkilerin önemi konu alınmıştır. Araştırmada, İstanbul'da faaliyet gösteren 19 Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim ve Başhekim Yardımcılarına anket uygulanmıştır. 12 sorudan oluşan anket hastane yöneticilerinin halkla ilişkiler kavramına nasıl baktıklarını ve halkla ilişkilerin sağlık sektöründe ki algılanış biçimini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Public relations is of vital significance not only for the health sector but also for all other sectors. Especially in today?s mentality of modern management, public relations has a firm place in the applications of total quality management.Public relations have gained importance since the notion has human relations as its core value. Besides, changing social conditions play an undeniable role in making public relations crucial.The applications of public relations are constantly becoming more important in health sector and hospitals. This is basically because there is no chance to evaluate the medical service technically for the patient who is going to a hospital. Existing asymmetrical information results in a patient?s evaluation of the means of received service, the place of the service, and the people rendering the service rather than the sole service.Public relations in hospitals function to please the patients and increase fruitfulness. Accordingly, in sectors of service and in hospitals, a well-developed unit of public relations is essential.In this study, public relations notion, public relations applications in health organizations and the importance of public relations are mentioned. The survey was performed on the 19 surgeon generals and vice-chancellors which working for education and research hospitals placed in Istanbul. This survey have 12 questions and this survey is showed official managers in health sector how are they looking public relations.