Toplam kalite yönetimi ilkelerinin, iş sonuçlarına etkisi: Hemşirelerde bir uygulama
The effects of total quality management principles on work releated outcomes; an empirical study on nurses
  1. Tez No: 304105
  2. Yazar: GÜLHAN SAÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KİTAPÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, toplam kalite yönetimi, takım çalışması, hasta odaklılık, sürekli iyileştirme, iş tatmini, iş performansı, örgüte bağlılık, Quality, Total Qualitely Management, group work, Patient Centered Application, Ongoing improvement, work Satisfaction, Work Performance, Loyalty to the Organization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Hemşireler de Toplam Kalite Yönetimi ilkelerinin; iş sonuçların etkisi araştırıldı. Toplam kalite yönetiminin başarıyla uygulanması ve çalışanların iş sonuçlarında ne derecede önemli olduğunu ortaya çıkarmak amaçlandı.Kurumların başarılı olabilmesi için Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının gerekliliğini ortaya koyarak, çalışanların iş sonuçlarına etkisini incelendi. TKY ilkeleri; takım çalışması, sürekli iyileştirme ve hasta odaklılık bahsedildi. İş sonuçları; iş performansı, iş tatmini ve örgüte bağlılık değerlendirildi.Çalışma ile ilgili bulgular toplam kalite yönetimi yaklaşımı uygulayan hastanede görev yapan hemşirelerden elde edildi.Bulgular sonucu; hastanelerde hizmet içi eğitimlerle, TKY nin her biriminde bilinmesi, anlaşılması ve gerçekleştirilmesi sağlanmalı. İşle ilgili problemlerin, takım toplantılarında çözülmesine özen gösterilmeli. Hasta memnuniyeti ön plana çıkarılmalı, bu nedenle hastaların istek ve beklentileri yerinde belirlenmeli. Sürekli gelişim için“ insan unsuruna”yatırım yapılmalı, önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,the principles of Total Quality Management on nurses and the effect of work outcomes were investigated.This study aims to reveal the importance of successful application of Total Quality Management and the effect of employees on the result of the work.By presenting the necessity of Total Quality Management applications for institutions being successful,the effects of employees on work outcomes were investigated.The princciples of (TQM) group work, on going improvement and patient centered applications were all discussed.The results of work, work performance, work satisfaction, loyalty to the organization were evaluated.The findings related to the study were taken from the nurses working in the hospitals which apply the Total Quality Management.The outcome of findings:in order to be known, understood and come true in every unit of TKY, inservice training must be arranged in hospitals. .It should be attentive to solve the problems related to work in the team meetings.The satisfaction of patients should be featured, and therefore, the inquries and expactations of patients should be detected on the point. In order for constant development,it was made suggestion to invest human element.