Algılanan liderlik davranışının çatışma ve iş sonuçlarına etkisi: Hemşirelerde bir uygulama
The effects of perceived leadership behaviour on conflict and work results: An empirical study on nurses
  1. Tez No: 304104
  2. Yazar: GÜRSÜM ŞAHİN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KİTAPÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Liderlik Davranışı, Çatışma, İş sonuçları, Leadership behaviour, conflict, work results
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde insan sağlığına verilen önemin hızla artması tedavi ve bakım hizmetleri ve koruyucu sağlık hizmetlerinin standardının yükseltilmesi gereğini ortaya çıkarmıştır. Fakat sağlık çalışanlarının nasıl bir ortamda çalıştıklarına, eksikliklerin neler olduğuna ve yaptıkları işlerden memnun olup olmadıkları üzerinde durulmamıştır. Bu çerçevede yapılan bu araştırmanın amacı hemşirelerde algılanan liderlik davranışının (duygusal destek ve yaratıcılığı teşvik) çatışmayı nasıl etkilediği ve çatışma ile algılanan liderlik davranışlarının (duygusal destek ve yaratıcılığı teşvik) iş sonuçları (işten ayrılma niyeti, iş tatmini ve stres) arasındaki ilişkilerinin incelenmesidir.24 soruluk bir anket çalışmasıyla sağlık çalışanlarından veriler elde edilmiştir. Anketimize 100 sağlık çalışanı katılmıştır. Analizler sonucunda yaratıcılığı teşvikle çatışma arasında pozitif bir ilişki; çatışma ile iş tatmini ve stresle pozitif bir ilişki, işten ayrılma niyetiyle negatif bir ilişki bulunmuştur. Algılanan liderlik davranışlarının (duygusal destek ve yaratıcığı teşvik) iş sonuçlarına etkisinde ise, iş tatmini ve stresle ilişkisi pozitif, işten ayrılma niyetiyle ise negatif bir ilişki içerisinde bulunmuştur.Son olarak araştırmanın bulguları tartışılmış ve sonuçlar hakkında öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today the increase in the importance given to human health brought out the necessity of raising the standard of treatment and nursing services and preventive health services. However, the work environment of medical staff, the deficiencies and whether they are pleased with their works were not emphasized. The aim of this study done within this scope is to examine how the leadership behaviour (encouragement of emotional support and creativity) of the nurses effects conflicts and to examine the relationship between the leadership behaviour detected after conflicts (encouragement of emotional support and creativity) and work results (intention to quit, job satisfaction and stress).The data is obtained from a 24 questions long questionnaire conducted among health staff.100 health staff members have participated in this questionnaire. As a result of the analyses, a positive relationship between encouragement of creativity and conflict; a positive relationship between conflict and job satisfaction and stress; and a negative relationship between conflict and intention to quit have been found. In addition, as to the effects on work results, leadership behaviour is found to be in a positive relationship with job satisfaction and stress, and in a negative relationship with the intention to quitFinally, the results of the study have been discussed and some suggestions about the results have been offered.