Türkiye'de göç ve kentleşmenin suç ve suçlulukla ilişkisi: İstanbul örneği
Relationship between migration and urbanization, crime and criminality in Turkey: Example of Istanbul
- Tez No: 304111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA BAYRAKTAR DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kentleşme, Kentlileşme, Suç, Suçluluk, Migration, Urbanization, Urbanizing, Crime, Criminality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Göç ve kentleşme, Türkiye'de son 60 yıl içerisindeki süreciyle ülkede en fazla etkileri olan olgulardandır. Bu iki sürecin sonucunda ortaya çıkan suç olgusu da özellikle son yıllarda ülke gündeminde yerini almıştır. Ülkemizde yaşanan hızlı ve yoğun göçe, kentlerimiz gerekli altyapıyı sağlamadan karşılaşmışlardır. Göç eden insanlar da gerekli mesleki donanımla veya nitelikli işgücü ile gelmedikleri için sosyal, kültürel ve ekonomik birçok sorunla karşılaşmışlardır. Bu sorunlar kısaca ekonomik açıdan işsizlik, yoksulluk, marjinal veya kayıt dışı işler, sosyal olarak dışlanma, bütünleşememe(uyumsuzluk), geleneklerde ve ailevi değerlerde zayıflama, aile ve toplum denetiminin(sosyal kontrol) azalması, alt kültür ve arabesk kültürü, psikolojik açıdan stres, yalnızlık, ruhsal bunalımlar ve depresyon olarak sıralanabilir. Aslında sosyal bir sorun olarak görülen suç veya suçluluk bütün bu sayılan sorunların birleşiminin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Yani, kentlerin bünyesinde taşıdığı sorunlar göç eden insanların yaşadığı çeşitli sorunlarla birleşince, kişilerde sapma davranışlar görülebilmektedir.Suç olayları şehirlere ilk göçle gelen insanlarla birlikte ortaya çıkmamıştır. Bununla birlikte göç eden insanlarda en fazla ekonomik sorunlar görüldüğü için şehirlerde mala karşı suçlar daha fazla işlenmektedir. Gençlerimiz kötü çevreden, suç örgütlerinden ve uyuşturucudan kötü yönde etkilendikleri için büyük tehlike içerisindedirler. Çocuklar da aynı durum içerisinde olmakla birlikte ailede yaşanan sosyal ve ekonomik sıkıntılar ve erken yaşta çalışmak onları da suça itmektedir.Sonuç olarak, göç eden insanlar suç işlemek için şehre gelmemişlerdir. Kentleşme de sadece suçun oluşmasına etki eden faktörleri oluşturan bir ortam sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration and urbanization are the most effectual facts that in last sixty years in Turkey. Criminal cases placed in country?s agenda specially in last years that Our cities encountered instant and dense migration that occured in our country without any preparation. Also because of migrating peoples didn?t come to cities with enough professional or qualified labour, they confronted to many social, cultural and economical problems. These can be listed shortly, in economical angle, joblessness, poverty, unregistered employments, for social angle, being marginalized, inadaptability, corruption in values of family and antiquities, decreasing in communal supervision(social control), sub-culture, arabesque culture and the last psychologicallly, stres, loneliness, psychosises and depression.Actually, crime and criminality, as seen social matter, occurs results of combining of all these before-mentioned. In other words, when problems that bearing within cities merges the problems experienced by peoples, that wrong actions can be seen among individuals.Crime cases hasn?t seen with the people who had come to cities first. However, because of being seen economical problems in migrating people mostly, being committed offenses against property seen mostly in cities. Our youth is being effected badly from enviroment, corrupt organizations and drugs, for that reason they are in very serious danger. Although the children are in same danger, they are thrusted to faults for social and economical troubles experienced in family.As a result, migrating people has not come to city for commiting crime. Also, urbanization consists environments that provides factors of being crime.