Ağrı ili civarında Ermeni meselesi
Armenian matter around city of Ağrı
  1. Tez No: 304145
  2. Yazar: ÖZCAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Türk, Ermeni, Osmanlı Devleti
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Ağrı ve havalisinde Ermeniler ile Türkler arasında vuku bulan olayları inceledik. Çalışma bir giriş, beş bölüm ve bir ekten oluşmaktadır. Giriş bölümünde Ermeni Sorunun ortaya çıkış nedenleri ile Ermenilerin Ağrı ve havalisinin Ermeniler açısından önemine değinilmiştir. Birinci bölümde Ermenilerin yaşadığı coğrafya ve bu coğrafyada komşu milletler ile olan münasebetleri anlatılmıştır. İkincibölümde Ermeni olaylarının ortaya çıkışı ve dış güçlerin bu olaylarda rolü üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde Osmanlı Devleti'nin Ermeni olayları ile ilgili aldığı önlemler ve Tehcir Kanunu anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Ermenilerin Ağrı ve havalisi ile ilgili emelleri belirtilmiştir. Beşinci bölümde ise Ermenilerin Ağrı ve civarında yaptıkları katliamlar yaşayanların ifadeleri ile aktarılmıştır. Ekler kısmında ise Ağrı ve civarında Ermenilerin çıkarmış oldukları olaylar arşiv belgeleri ile verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, we made search about Agri and it is around end events wich happened between Armenian and Turkish. The work is consist of a entry, 5 chapters and a supplement. In entry chapter, it was mentioned about reasons of coming on the scene issue and importance of Agri and it's around for Armenia In first chapter, it was told that geography which Armenian lived and relationship with it's neighbor nations in this geography. In second chapter, it was mentioned about coming on the scene of Armenian incidents and role of foreing powers on these incidents. In third chapter, it was told measures wihich Ottoman taking about Armenian incidents migration law. In forth chapter, it was stated Armenian wishes which about Agri and it's around. In fifth chapter, massacres which, Armenian made Agri and it's around, was told with expressions of witnesses. In supplement chapter also Armenian incidents which occured Agri it's around it was given with archives.KeyWords: Agri, Turkish, Armenian, Ottoman Empire.